Tipy na víkend v Plzeňském kraji: DEPO Street food market, Vítání jara v zoo, Velikonoční jarmark

17. březen 2023

Tento víkend můžete zajet do Nepomuku na Jarní svatojánskou pouť, DEPO2015 zve na Street food market, turisté si zřejmě nenechají ujít Hornobřízský puchýř. Podívejte se na naše další tipy a pozvánky.

Přehlídka činoherního a hudebního divadla

Ve dnech 16. – 19. března se v Kulturním domě v Horažďovicích koná už 38. ročník této soutěžní přehlídky ochotnického divadla. Vyhlašovatelem přehlídky je Svaz českých divadelních ochotníků a vítěz přehlídky je nominován na 31. ročník celostátní přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně. Na výběrovou přehlídku do Horažďovic se sjede 10 souborů z Plzeňského a Karlovarského kraje. Starosta města Ing. Michael Forman předává vítězi přehlídky hlavní cenu Otavskou perlu.

Jarní svatojánská pouť

Nepomuk slaví výročí 630 let od umučení sv. Jana Nepomuckého. V pátek 17. března můžete od 18 hodin vyslechnout přednášku pátera Miroslava Herolda s názvem Sv. Jan Nepomucký očima svých ctitelů. Přednáška se koná v hudebním sálu arciděkanství. V sobotu 18. března proběhne koncert duchovní hudby na arciděkanství. Vystoupí profesor Tomáš Hála a studenti Pražské konzervatoře. V neděli 19. března se uskuteční poutní mše svatá, kterou bude celebrovat P. Mgr. Miroslav Herold, Lic., SJ. V rámci mše proběhne slavnostní uložení relikvie bl. Karla I. Rakouského v kostele sv. Jana Nepomuckého. Na jarní pouť navazuje ještě dubnový koncert Sedm posledních slov Vykupitelových na kříži v podání smyčcového kvarteta PiKap Quartet.

Hornobřízský puchýř

Centrum tradičního turistického pochodu je situováno v Masarykově základní škole v Horní Bříze. Zde naleznete organizátora akce, registraci, ubytování, bufet a především start a cíl všech připravených tras pochodu. Do školy se vstupuje zadním vchodem od místního penzionu (panelový dům se svislým hnědým pruhem na fasádě). Trasy jsou od 6 do 50 km. Veškeré podrobnosti najdete zde.

Velikonoční jarmark

Tradiční Velikonoční jarmark proběhne v sobotu 18. března od 9 do 16 hodin v interiérech a exteriérech zámku Hradiště. Těšit se můžete na regionální výrobky a pochutiny od 70 prodejců. V rámci Velikonočního jarmarku si návštěvníci mohou prohlédnout aktuální expozice a výstavy uvnitř zámku a v případě pěkného počasí využít návštěvu jarmarku k procházce zámeckým parkem. Zváni jste také na komentované prohlídky zámeckých sklepů, které jsou připraveny v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin.

DEPO Street food market

V sobotu 18. března startuje první z několika sobot, které budou během roku v DEPO2015 patřit streetfoodové gastronomii. Vaše chuťové buňky uspokojí mistři street foodu, tedy rychlého, ale z kvalitních surovin připraveného jídla. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotické kuchyně i na sladké tečky. Přijít můžete od 10 do 18 hodin.

Vítání jara v zoo

Každoroční vítání jara s odemykáním České řeky a probouzením lesa na statku Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně se koná v sobotu 18. března. Nabídne bohatý zábavný, soutěžní a naučný program pro rodiny s dětmi. Připravena bude naučná stezka, Vodníkovo slavnostní odemčení České řeky začíná v 11 hodin. Nositelé rybích jmen budou mít po celý den do areálu zahrady zvýhodněné vstupné.

Komentovaná prohlídka

Komentovaná prohlídka

V neděli 19. března jste zváni na komentovanou prohlídku výstavy Letokruhy ve výstavní síni v ul. J. Knihy v Rokycanech. Letokruhy představují průřez tvorbou výtvarných prací – vedle kresby, malby, grafiky i keramiky nás její obrazy i objekty zavedou nejen do různých světů, ale i k zamyšlení, rozjímání, radosti či zklidnění. Výstavou vás od 10 hodin provede autorka Jana Audesová.

Dětský maškarní bál

V neděli 19. března se v DEPO2015 v Plzni koná dětský maškarní bál. Na děti čeká kouzelnická show, spousta soutěží a samozřejmě diskotéka. Vstupné je pro děti zcela zdarma, rodiče nebo jiný doprovod pak zaplatí pouze symbolických padesát korun. Začátek je v 15 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související