Tipy na víkend v Plzeňském kraji: divadlo, zvony, víno, folk a country

Kašperské Hory zažijí svou tradiční pouť. Ožije zámek Svojšín, klášter Chotěšov i hrad Krašov. A vybrat si můžete i z další pestré víkendové nabídky.

Kašperskohorská pouť

Svěcení zvonů v Kašperských Horách

Oblíbenou pouť v šumavském městečku Kašperské Hory v pátek 6. srpna v 16:30 zahájí mše svatá v kostele sv. Markéty. Od 20 hodin se v poutním kostele Panny Marie Sněžné uskuteční koncert Markéty Schley Reindlové a Tomáše Reindla s názvem Zvony ze Šumavské pouště. Sobotní program na náměstí začne v 11:00 loutkovým divadlem a bude se na pódiu střídat s harmonikářským duem Šumaváci. Odpoledne se uskuteční křest dvou knih šumavských autorů Ondřeje Fibicha a Adély Šubové. Poté proběhne pobožnost v kostele sv. Markéty a průvod ke kostelu Panny Marie Sněžné, kde bude následovat poutní mše svatá. Večer roztančí náměstí pouťová zábava pod taktovkou místních skupin I.F.M. Dreams a Rankl Sepp. Příznivce duchovní hudby zveme do kostela sv. Mikuláše na koncert Salve Regina v podání Collegium Marianum a Jany Semerádové.

Čtěte také

Hlavní nedělní program se bude odehrávat od 10:00 a začne před kostelem sv. Markéty na náměstí. Zde budou vysvěceny zvony pro kostel sv. Markéty. Program bude pokračovat na náměstí 11. setkáním harmonikářů. Pouť vyvrcholí v 15:00 v kostele Panny Marie Sněžné požehnáním poutníkům za hudebního doprovodu grafenauského hudebního uskupení Eibnschläger Sänger. Po oba víkendové dny bude na náměstí probíhat staročeský jarmark. Na své si přijdou i milovníci pouťových atrakcí na Žižkově náměstí.

Zahradní slavnosti na zámku Svojšín aneb Květy baroka

Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 7. srpna a neděli 8. srpna 2021 opět ožijí zahradní slavností. Po celý víkend se můžete také těšit na květinové instalace v barokních zahradách a interiérech zámku, zámecké prohlídky, výstavu Kouzlo loutek a zemědělsko-řemeslnou expozici. Nebudou chybět ani sokolnické ukázky výcviku dravých ptáků. Program po oba dny začíná v 10 hodin.

Krašovský jarmark

Na hradě Krašov můžete v sobotu 7. srpna od 10 do 16 hodin zažít středověký jarmark. O hudbu se postará skupina Turdus Muicus. Ukázka šermu a středověkých zbraní zajistí šermířská skupina Sordem. Návštěvníky čeká i ukázka sokolnictví, středověká střelnice, komentovaná prohlídka, a občerstvení.

Baldovské tvoření

Baldovské tvoření

CB klub Domažlice, na své radioamatérské základně na Baldově, pořádá druhý ročník jarmarku s názvem Baldovské tvoření pro malé i velké. Návštěvníci Baldovského návrší si budou moci vyzkoušet a prohlédnout nejrůznější řemesla, jako pletení košíků, výrobu vitráží, pletení z papírových ruliček, drátování, podmalbu na sklo, ukázky paličkování, ubrouskové techniky a ručního tkaní, malování perníčků, výrobu šperků a výrobky z korálků, na místě také budou medové produkty, dětské hračky a keramická dílna a samozřejmě nebude chybět ani ukázka radioamatérského vysílání. Po dobu konání akce bude otevřeno občerstvení Za Kalichem a v případě rozmarů počasí budou řemeslné díly chráněny stany. Akce se koná 7. srpna od 10 do 16 hodin.

Chotěšovský festival vína

4. ročník oblíbeného festivalu vína v magických prostorách kláštera Chotěšov je tady! Těšit se můžete na prezentaci tuzemských vinařství, degustace vína, rozhovory o víně a doprovodný kulturní program. Nebude chybět ani food zóna. Festival bude probíhat od 13 do 22 hodin.

Dobřanský festovní zpívání

V areálu bývalých kasáren Dobřany začne v sobotu 7. srpna v 15 hodin Dobřanský festovní zpívání. Vystoupí Michal Tučný revival Plzeň, Duo komáři, Isara, COP a další. Program potrvá do 23 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.