Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festival stepu, Majáles nebo Festival polévky

Tento víkend žije Plzeň stepem, výbornými polévkami i velkým majálesovým koncertem. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Den otevřených lesů

Dny otevřených dveří můžou zvát návštěvníky nejen do nejrůznějších institucí nebo na památky. Pomyslné dveře se můžou otevřít i do lesa. Po celém Česku se koná v sobotu Den otevřených lesů. V plánu jsou setkání s majiteli lesů, ale také zábavně-vzdělávací program pro celou rodinu. Jde o celorepublikovou akci, kterou zajišťuje Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. V sobotu 13. května se můžete těšit na komentované vycházky, ukázky obnovy lesních porostů nebo povídání o historii lesů. Například Domažlické městské lesy připravují soutěžní stanoviště pro děti i projížďky loďkami po rybníce. 

Plzeňský festival stepu

Festival začal 11. a potrvá do neděle 14. května. V pátek zvou stepaři do kavárny DEPO2015 na improvizační večer stepařských mistrů od nás i ze zahraničí. Na večer plný energie s názvem TAP JAM je vstup zdarma. V sobotu dopoledne se tradičně předvedou stepařská studia na pódiu U Branky a odpoledne si zájemci mohou přijít vyzkoušet, jaké to je obout stepařské boty a začít stepovat. Workshop pro veřejnost pod vedením Igora Bezdieniezhnykha začíná v DEPO2015 v 15:30.

Čtěte také

Zlatým hřebem festivalu je tradičně Stepařská show v Měšťanské besedě plná zahraničních hvězd. Koná se v sobotu od 19 hodin a mezi hvězdnými hosty budou španělský pár Guillem Alonso a Roser Font nebo Londýňanka Avalon Rathgeb. Více informací na www.plzenskyfestivalstepu.cz.

Autosalón 2023

Obchodní centrum Olympia Plzeň zve na svůj tradiční Autosalón. Ve dnech 12. - 14. května se můžete seznámit s auty, motorkami i užitkovými vozy. Autosalón nabídne auta několika značek najednou, uvidíte tak pohromadě nejlepší výběr, který na trhu s vozy je. Více informací naleznete na www.autosalon-plzen.cz.

Riegrovka opět ožije živou hudbou

Před pár lety se z plzeňské Riegrovy ulice stala pěší zóna s dobrým jídlem a pitím a od pátku 12. května až do konce prázdnin Riegrovka také s živou hudbou. Do prvního koncertu se budete moci zaposlouchat i na zahrádce u Švejka, v bistru Štipec nebo na střešní terase hotelu Central. Odtud se hudebníci přesunou blíže k sadům Pětatřicátníků před Zlatou Krávu, kde se v sousedství Le Consulat, Pivoňky a Cantiny bude hrát od 20 do 21:30.

Majáles

Tradiční studentské slavnosti jara vrcholí Open Air festivalem Plzeňský Majáles v sobotu 13. května na Ploché dráze na Borech. Program začíná ve 12 hodin koncertem Pokáče. Pak postupně vystoupí Tomáš Klus, Horkýže Slíže, Mirai a další.

Dny japonské kultury

Přehlídky samurajských soubojů, lukostřelby, kaligrafie, bojových umění, tance a hudby, vyhlášených japonských kulinářských specialit, tvorba ikeban a origami, prodejní výstava bonsají. To vše nabídnou Dny japonské kultury v zoologické a botanické zahradě města Plzně. Konají se v sobotu a v neděli 13. a 14. května vždy od 10 do 17 hodin.

Nepomucká pouť

V Nepomuku se 13. a 14. května koná u příležitosti církevního svátku nejznámějšího rodáka – svatého Jana Nepomuckého pouť. Na náměstí Augustina Němejce najdete stánky, na Přesanickém náměstí bude pouťový jarmark s kulturním programem. Jako hlavní host vystoupí v sobotu Cimbálová muzika Milana Broučka. Církevní program zahrnuje čtyři mše v kostele sv. Jana Nepomuckého. Pouť potrvá po oba dny od 8 do 16 hodin. Další informace najdete na pout.nepomuk.cz.

160. výročí Sokola v Plzni

Před 160 lety 25. října 1863 se konala ustavující valná hromada a byl založen tělocvičný spolek Sokol v Plzni. Výročí si členové Sokolské župy Plzeňské připomenou akademií, kde předvedou průřez činností v současném Sokole. Akademie se koná v hale TJ Slavoj Plzeň v sobotu 13. května od 16 hodin.

Formanské putování

65. výročí Souboru písní a tanců Jiskra

Velké divadlo v Plzni hostí v sobotu 13. května folklorní vystoupení souboru Jiskra k 65. výročí založení. Tance a písničky charakteristické pro Plzeňsko a Chodsko v tradičních krojích uvidíte a uslyšíte od 15 nebo od 19 hodin. Vstupenky můžete zakoupit zde.

Festival polévky

Další plzeňský Festival polévky se chystá na neděli 14. května od 11 hodin na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Přijďte ochutnat! Přímo před zraky diváků budou na otevřeném ohni vařit bistra, restaurace, ale i neziskové organizace. K ochutnání budou speciality z Vietnamu, Indonésie, Španělska, Francie a dalších zemí. Chybět ale nebudou ani české klasické polévky jako kulajda či gulášovka. V rámci festivalu bude možno navštívit prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Žonglobalizace

Čtěte také

13. ročník festivalu nového cirkusu Žonglobalizace začíná U Ježíška v neděli 14. května a potrvá až do příští soboty. V neděli festival zahájí den zaměřený na dětského diváka. Pro děti bude připravena cirkusová hernička a workshopy pro rodiče a jejich ratolesti. Divadlo Toy Machine zahraje loutkové představení Kocour v botách. A studenti plzeňského centra pro nový cirkus Cirkulária předvedou v 16 hodin svůj kabaret Cirkus do Gala.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio