Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festival vína, Den ve vzduchu nebo čarodějnice v zoo

Tento prodloužený víkend je především ve znamení největší letecké show na západě Čech. Den ve vzduchu se koná v sobotu a v neděli. Zajít můžete i na Plzeňský festival vína a v programu jsou hned dvě zajímavé běžecké akce. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Plzeňský festival vína

Na tradiční místo v Plzni U Branky se sjedou vinaři z různých oblastí Čech a Moravy. Součástí festivalu vína bude food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů i bohatý kulturní program. V něm vystoupí VOXEL a spol., Like-it, Cimbálová muzika Kyjovsko, DJ Laaw a DJ Danda. Vstup je zdarma, víno se bude nalévat do festivalových sklenic, které budou k zakoupení na místě za 100 Kč. Degustovat se bude od 13 do 22 hodin.

Den ve vzduchu 2023

Největší letecká show na západě Čech se koná o víkendu 29. a 30. dubna. Mezi největší taháky bude patřit vystoupení Armády ČR. Gripeny zahájí letovou část programu v 13:30. Těšit se můžete na vystoupení rakouských Blanix-Team. Tyto větroně se v Plasích představí poprvé. Za zmínku určitě stojí také nejlepší akrobatická skupina na světě The Flying Bulls Aerobatics Team. A v neposlední řadě je třeba zmínit jendoho z nejlepších akrobatických pilotů světa Martina Šonku. Další premiéru na Dni ve vzduchu obstará symbol amerického válečného letectva – vrtulník Bell AH-1S Cobra. Ve vzduchu budou k vidění i první poválečný československý celodřevěný letoun M-1 D Sokol nebo americký cvičný letoun z roku 1942 North American AT-6C Harvard.

RUN for ProCit

U příležitosti Světového dne porozumění autismu se v sobotu 29. dubna už posedmé poběží RUN for ProCit. Nenechte si ujít zábavné sportovní dopoledne, kde se pobaví celá rodina. Registrace běžců se otevírá v 8:30 hod., v 10 hodin vyběhnou na svoji trať děti, o čtvrt hodiny později vyrazí běžci na trať dvoukilometrovou a v 10:45 se postaví na start běžci na pět kilometrů. Pro děti bude navíc připraven skákací hrad, malování na obličej, dětská překážková dráha a spousta dalších sportovních stanovišť. Pro dobrodruhy je připravena speciální zážitková běžecká trasa. Milovníci dobrého jídla a pití se mohou těšit na ochutnávku skvělé kávy, zmrzliny, piva nebo výborné vegetariánské polévky. Dražit se budou také dresy hráčů HC Škoda Plzeň a FC Viktoria Plzeň.

790 let Úterý

790 let města Úterý

V sobotu 29. dubna 2023 bude městečko Úterý slavit výročí první dochované zmínky o své existenci. Těšit se můžete na jarmark, vystoupení kapel a školních souborů či ukázku historického šermu. Bude představena nová kniha Dějiny města Úterý, která mapuje vývoj této lokality od 12. století do dneška. Bude možné navštívit kostel, radnici nebo Turbovnu (spolkový dům čp. 69) a shlédnout filmy zachycující město v jeho původní historické podobě.

Den zvoníků

Ke Dni zvoníků je pro návštěvníky hradu Švihov v neděli 30. dubna připraven celodenní program. Od 10 do 12 hodin budou pro děti připravené dílničky. Ve 12.00 si na vnitřním nádvoří zacinkáme spolu s hradním zvonem. Vlastní zvonečky s sebou! V časech 12.15, 13.45 a 15.15 budou pro dospělé probíhat prohlídky k hradnímu zvonu. Kapacita prohlídky je omezena! Tato akce je připravena jako ohlédnutí se do roku 2016, kdy se na nádvoří odléval zvon pro hradní kapli. Můžete si přijít prohlédnout fotografie, video nebo se podívat k samotnému zvonu. Program bude doprovázet speciální host, zvoník Josef Zika, který se odlévání zvonu v roce 2016 také zúčastnil.

Čarodějnice v zoo

Poslední dubnový den se koná na statku Lüftnerka od 15 hodin slet čarodějnic a čarodějů s pohádkovou stezkou, soutěžemi pro děti, opékáním špekáčků a strašidelnou atmosférou. Na každého návštěvníka v čarodějnickém kostýmu čeká od 12 hodin při vstupu do zoo překvapení. 1. května vystoupí na nádvoří statku Lüftnerka pod tradiční májkou hned dva plzeňské dětské soubory - Boleváček a IMPRO.

Kralovické mumie - skleněné rakve s pozůstatky těl členů rodiny Gryspeků

Rozběháme Česko

Rodinný festival běhu se koná v pondělí 1. května od 8 hodin na nádvoří plzeňského pivovaru. Po celý den dětské závody, rodinný Zážitkový běh/chůze s překvapením na trase, závod Plzeňská 5 a 10 km po certifikované trase s minimálním převýšením. Zájemce čekají i přednášky na téma tejpování, sportování dětí, sportovní výživa, životospráva a další.

Zahájení sezóny v Muzeu jižního Plzeňska

V pondělí 1. května zahájí Muzeum jižního Plzeňska hlavní návštěvnickou sezónu otevřením dvou nových výstav. Výstava Pod ochranou sv. Floriána, kterou muzeum připravilo ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, přináší vhled do historie a současnosti požární ochrany. Otevře se také výstava Když krajina vypráví… Ta představí výstupy z leteckého laserového skenování krajiny. Kromě komentovaných prohlídek obou výstav se mohou návštěvníci také těšit na akordeonový soubor a dechový orchestr ZUŠ Blovice nebo na prohlídky zámeckých sklepů. SDH Blovice předvede hasičskou techniku, speciální program bude pro děti. 1. května jsou všechny expozice a výstavy Muzea jižního Plzeňska v Blovicích přístupné zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio