Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festival vína i zelí, Den železnice nebo Slavnosti jablek

23. září 2022

Tento víkend je ve znamení dobrot, které máme rádi - víno, jablka, zelí nebo houby. Běží také filmový festival Finále a v Plzni se slaví Národní den železnice. Podívejte se i na další pozvánky.

Finále Plzeň 2022

Filmový festival Finále Plzeň slaví pětatřicetiny a až do 28. září promítá největší trháky uplynulého roku, žhavé novinky, které teprve premiéra čeká, i snímky, které rychle prolétly kiny, ale určitě stojí za vidění. Vybírat můžete z hrané, animované, dokumentární, televizní, internetové, studentské, krátké i seriálové tvorby. Kromě ryze českých snímků jsou na programu i nejzajímavější filmy z Německa a Maďarska a zahraniční projekty, na kterých se podíleli čeští tvůrci. S bohatým programem pohádek si na své přijdou i děti. Celkově se uskuteční přes sto projekcí. Podrobný program najdete zde.

Plzeňský festival vína

V pátek a v sobotu 23. a 24. září se v Plzni U Branky představí 24 vinařství z Čech a Moravy. Součástí akce bude také food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů a v neposlední řadě bohatý doprovodný program. Vystoupí Pekař, kapely Moodshake a -TBA-. Nebude chybět Cimbálová muzika Kaňúr.

Národní den železnice

V sobotu 24. září se v Plzni slaví Národní den železnice. Návštěvníci se mohou těšit na řadu nostalgických jízd, které budou mít start na plzeňském hlavním nádraží a vyjedou směrem do Dobřan, Nezvěstic, Nýřan, Stodu, Stříbra a Třemošné. Jízdní řád najdete na denzeleznice.cz. Národní den železnice se uskuteční v areálu plzeňského depa. Nepřetržitou bezplatnou kyvadlovou dopravu mezi plzeňským hlavním nádražím a areálem depa bude zajišťovat souprava RegioPanter.

Na Dni železnice v Plzni je připravena i noční show

Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než 20 motorových a parních lokomotiv a vozů. Prezentovat se ale bude i moderní flotila ČD. Připraven je doprovodný program pro rodiny s dětmi. Návštěvníci tu najdou řadu zábavných a hravých aktivit včetně skákacího hradu nebo ruční drezíny. Celý areál se otevře v 9 hodin ráno. Přes den budou připraveny hned tři komentované prohlídky na točně, a to od 10, 12 a 14 hodin. Pomyslným vyvrcholením sobotního svátku železnice pak bude noční show od 20 hodin.

Víkend otevřených ateliérů

V sobotu a v neděli 24. a 25. září se již posedmé otevírají ateliéry umělců, malířů a sochařů v Plzni a okolí. Je to jedinečná šance osobně poznat výtvarníky, nahlédnout do zákulisí jejich tvorby, ale také zdarma zhlédnout galerijní sbírky. Návštěvníci si můžou sami vyzkoušet sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky. V Papírně pak budou připraveny drobné výtvarné aktivity pro děti i dospělé a také výstava výtvarných děl. Celkem se na návštěvníky těší přes 100 výtvarníků na asi 50 místech v Plzni, Klatovech, Horní Bříze, Veselí nad Úhlavou a dalších místech. Mapu a program najdete na www.otevreneATELIERY.cz. Vstup je zdarma.

Festival zelí 2022

Zveme na Festival Zelí, který se koná v sobotu 24. září od 9 hodin v Zelárně Lobkowicz v Plzni -Křimicích. Nakoupíte krouhané i kysané zelí a saláty mnoha příchutí. Dozvíte se také užitečné věci o zelí a jeho přípravě. Bude i spoustu originálních zelných pokrmů. Po celý den hudba a zahraje i Michal Tučný revival. Program potrvá do 17 hodin.

Výročí tramvajové trati na Světovar

Před 60 lety byl zahájen provoz tramvajové trati na Světovar. Pojďte toto výročí oslavit v sobotu 24. září v Plzni U Zvonu. Mezi 10. a 16. hodinou budou z točny směrem na Světovar vyjíždět historické vozy T1, T2, RTO a ŠM 11. Všechny vozy budou vyjíždět na cca 30minutovou okružní jízdu zdarma.

Slavnosti jablek Nebílovy

Čtěte také

Sady v Nebílovech již potřinácté srdečně zvou na oslavu své úrody. V neděli 25. září vás čeká nabídka všeho dobrého ze sadů, soutěž o nejlepší jablečný moučník, výstava staré i nové zemědělské techniky, živá zvířata, řemeslné trhy, kterých se pravidelně účastní truhláři a kováři ze Střední školy Oselce, soutěže a naučná stezka pro děti. V doprovodném programu vystoupí dětský sbor Lukaváček, KB Akustic Band, Pavlína Jíšová s dcerou Adélou a ExtraBand revival. Program potrvá od 11 do 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio