Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Film, jablka, víno i běh

23. září 2021

Tento víkend nabízí něco pro filmové fanoušky i pro ty, kteří mají rádi jablka. Na své si přijdou milovníci vína i pejskaři. Vyberte si z naší pestré víkendové nabídky.

Finále Plzeň

Čtěte také

34. ročník filmového festivalu Finále Plzeň začíná a nabídne bohatou podzimní sklizeň nejnovějších filmů, dokumentů, televizních a studentských projektů, ukáže české stopy v mezinárodních koprodukcích, méně známé archivní snímky i řadu premiér. Představí rovněž nejzajímavější současné německé a polské filmy. Nová sekce Manipulace mocí se zaměří na propagandu ve filmech. Chystají se i projekce v netradičních prostorech, jako je výrobní hala jaderných strojů ŠKODY JS nebo historický statek U Matoušů v Bolevci. Všechny podrobnosti najdete na www.festivalfinale.cz.

Kovářský den

Zveme na 3. kovářský den, který se uskuteční v sobotu 25. září na Vodním hamru v Dobřívě. Po celý den budete mít možnost sledovat při práci kováře Jaroslava Veselého z Dřínova u Zlonic a studenty Střední školy v Oselcích, obor Umělecký kovář a zámečník. Přijít můžete mezi 9. a 17. hodinou.

Plzeňský festival vína 2021

Vinaři ve dnech 25. - 27. září představí v Kopeckého sadech a v ulici Bedřicha Smetany to nejlepší z českých a moravských vinic. K tomu vás čekají vystoupení Josefa Vágnera, Sabiny Křovákové či kapely Moodshake s Bárou Zemanovou. Vstup je zdarma, začíná se každý den ve 13 hodin a degustuje se až do 22 hodin.

Víkend otevřených ateliérů

V sobotu a v neděli 25. a 26. září se již pošesté otevírají ateliéry umělců, malířů a sochařů v Plzni a okolí. Je to jedinečná šance osobně poznat výtvarníky, nahlédnout do zákulisí jejich tvorby, ale také zdarma zhlédnout galerijní sbírky. Někde dokonce dostanou návštěvníci příležitost si sami něco vyzkoušet, třeba v bývalém PRIORu, neboli v takzvaném malém Tescu na Americké, to bude sochání z porobetonu a tvorba mozaiky. V Papírně na Slovanech budou zase připraveny drobné výtvarné aktivity pro děti i dospělé a také výstava. Celkem se na návštěvníky těší 130 výtvarníků na asi 60 místech v Plzni, Klatovech, Horní Bříze, Veselí nad Úhlavou a dalších místech Plzeňského kraje. Mapu a program najdete na www.otevreneATELIERY.cz. Akce začíná po oba dny ve 14 hodin a končí ve 20 hodin. Vstup je zdarma.

Běhu Kilometrovkou po šesti

Rekreační závod pejskařů a jejich miláčků startuje v sobotu 25. září u Kalikovského mlýna. Registrovat se lze od 13 hodin, ve 13:30 je ostrý start. Pro úspěšné je tradičně připraveno množství cen, ale hlavním smyslem rekreačního a recesistického běhu je prožít příjemné podzimní odpoledne, navázat přátelství s dalšími pejskaři. Cíl závodu, jehož smyslem není zvítězit, ale zúčastnit se, je na konci Kilometrovky u komunikace k zoo a Lochotínskému amfiteátru. Zde se uskuteční doprovodný psí program a budou vyhlášeny výsledky. Jsou připraveny ukázky agility, dogdancingu, obrany, či užití psa při sokolnictví. Naučná stezka bude zaměřena na znalosti o psech. Společně s vyhlášením vítězů závodu bude také představen nejstarší a nejmladší psí účastník. Výtěžek z akce obdrží víceúčelové zařízení a útulek pro psy v Borovně.

Slavnosti jablek

Slavnosti jablek 2021

V neděli 26. září se uskuteční tradiční Slavnosti jablek v sadech v Nebílovech. Součástí je letos i vyhlášení Regionálních potravin Plzeňského kraje za rok 2021. Návštěvníci budou moci ochutnat nejen oceněné regionální potraviny, ale i produkty z Nebílovských sadů či další sladké i slané občerstvení a kávu. Zazpívá Jakub Smolík s kapelou, dětský sbor Lukaváček či kapely Devítka a Šumaři. Chybět nebude ani ukázka vaření z jablek v podání Martina Havlíka, šéfkuchaře Bezejmenná Gourmet Club ve Šťáhlavicích. Dospělí se utkají v již tradiční soutěži o nejlepší sladký moučník z jablek (přihlášení je nutné učinit v den konání akce do 14:30) a zajímavé soutěže budou připraveny hlavně pro děti. Ty se navíc pobaví v tvůrčích dílničkách, na balíkové prolézačce, na naučné stezce, při farmářských aktivitách nebo v divadélku. Pro fanoušky velkých strojů bude vystavena historická i nová zemědělská technika. Zajímavým místem k návštěvě jsou také přilehlá Boží muka. Parkování je zajištěno na louce u Nebílov. Vstup je zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio