Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Ježíškova pošta, vánoční prohlídky Rabí a spoustu adventních koncertů

9. prosinec 2022

Tento víkend začíná v plzni úřadovat Ježíškova pošta, koná se spoustu trhů a jarmarků po celém regionu a zajít můžete na krásné koncerty. Podívejte se na naše tipy.

Ježíškova pošta v Plzni

V mázhauzu plzeňské radnice po roce opět začal úřadovat vánoční pošťák. Na místě jsou k zakoupení vánoční pohlednice, přáníčka do obálky i papírové betlémy. Na poště je také k dispozici speciální vánoční razítko, kterým je možné opatřit nejen vánoční pozdravy, ale také dopisy určené přímo Ježíškovi. Děti je mohou zanechat v pošťákově vánoční schránce. Vánoční pošta má otevřeno každý den od 10 do 17 hodin, a to do 23. prosince. V mázhauzu radnice je zároveň k vidění výstava Zima na skle a Velký plzeňský betlém.

Vánoční jarmark na zámku Zbiroh

Nádvoří zámku Zbiroh ožije v sobotu 10. prosince od 11 hodin vánočním jarmarkem. Návštěvu můžete spojit i s vánoční prohlídkou. Večer se pak v Muchově sále koná adventní koncert, na němž vystoupí pěvecký sbor Cantate, sopranistka Andrea Jíšová a barytonista Boris Prýgl.

Vánoce na hradě Rabí

Zpříjemněte si předvánoční čas a navštivte v sobotu 10. prosince podvečerní prohlídky s neopakovatelnou atmosférou zimního hradu. Dozvíte se více o tom, jak dobu adventu a Vánoc trávili naši předci a poodhalíte také něco ze symboliky tohoto období. Během večera se můžete ohřát u jednoho z velkých ohňů na nádvoří a ochutnat svařené víno či čaj. Vánoční náladu podtrhne středověká hudba a koledy v podání plzeňské skupiny Gutta.

Vánoční koncert na zámku v Kněžicích

V sobotu 10. prosince vystoupí na zámku v Kněžicích Sojkovo kvarteto. Zazní W. A. Mozart – Malá noční hudba, A. Vivaldi – Podzim a Zima z cyklu Čtvero ročních období a Arcangelo Corelli – Concerto grosso Vánoční koncert. Začátek je v 11 hodin.

Charitativní trh

Vánoční charitativní trh proběhne v neděli 11. prosince od 14 hodin v sokolovně Koterov v Plzni. Najdete tu rukodělné výrobky, tvořivé dílny i občerstvení. Připraven je i bohatý kulturní program plný hudby, tance a šermu.

Adventní půlhodinka

Třetí adventní půlhodinka začíná v katedrále sv. Bartoloměje v neděli 11. prosince v 15 hodin. Uslyšíte varhanní improvizaci Pavla Černého a čtení z Bible vztahující se k adventní době.

Adventní koncert pod okny

Městské kulturní zařízení Horšovský Týn Vás zve na 3. adventní koncert POD OKNY. V neděli 11. prosince uslyšíte na čtyřech veřejných místech vánoční písně a koledy v podání Žest'ového souboru města Plzně.

16:00 hodin – u dětského hřiště, ul. Vančurova
16:30 hodin – u Komunitního centra, ul. B. Němcové
17:00 hodin - Smetanovo náměstí
17:30 hodin - náměstí Republiky

Musica imperfecta v Janovicích

Musica imperfecta

Stará radnice na náměstí v Janovicích nad Úhlavou hostí v neděli 11. prosince od 17:30 adventní koncert klatovského hudebního seskupení Musica Imperfecta.

Zazní skladby duchovní, koledy v úpravách rozličných autorů i skladby současných interpretů, jako je Václav Neckář, Janek Ledecký atp. Zpěv doprovodí kontrabas, housle, flétny nebo bicí nástroje. Vstupné je dobrovolné.

Soprán a varhany

Jste zváni také na adventní koncert do Korandova sboru v Plzni. V neděli 11. prosince od 18 hodin zde vystoupí sopranistka Radka Sehnoutková, na varhany zahraje Ivan Pařík a v programu vás potěší varhanní hudbou také Aleš Nosek, regenschori katedrály sv. Bartoloměje.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.