Tipy na víkend v Plzeňském kraji: kalendáře v radničním mázhauzu, otužilci na Mži, tanec pro zámek Čečovice

13. leden 2023

Tento víkend můžete podpořit záchranu zámku Čečovice, navštívit Den otevřených dveří Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni nebo opět vidět otužilce v řece. Podívejte se na naše tipy.

Výstava kalendářů

Aktuální výstava na radnici v Plzni se jmenuje Kalendáře historické i současné aneb Plzeň v kalendářích - svébytných záznamech času. Můžete vidět například Kalendář plzeňský. Jedná se o tiskovinu, kterou vydává Knihovna města Plzně. V přízemní radnice na náměstí Republiky v Plzni bude výstava k vidění do 26. ledna 2023.

Den otevřených dveří na INFIS

Střední škola informatiky a finančních služeb v Plzni (areál bývalých kasáren) zve v sobotu 14. ledna na den otevřených dveří. Od 10 do 14 hodin si můžete prohlédnout školu a seznámit se se studijními obory. Čekají vás ukázky 3D tisku, validace peněz, simulace odeslání balíků, účetní programy a další.

Otužilci na Mži

Otužilecké setkání na Mži se koná v sobotu 14. ledna od 10 hodin v Městě Touškově na jezu. Máte-li zájem, můžete se přidat a okusit vodu, která má aktuálně 3°C anebo jen přijít všechny otužilce podpořit. Událost pořádá Spolek Náš Touškov.

3x Rybecký

3x Rybecký

Město Černošín zve v sobotu 14. ledna od 17 hodin do tamního muzea na zahájení nové výstavy pod názvem 3x Rybecký. Vystavovat budou tři umělci z jedné rodiny ze Stříbra, otec Jan Rybecký zapůjčil do muzea své malby na téma příroda v regionu. Starší syn Martin Rybecký do výstavy zakomponoval sochy ze dřeva a keramiky. Nejmladší Pavel pak maluje abstraktní obrazy, i těmi doplní malou výstavu v muzeu.

Výstavu můžete navštívit v den vernisáže, tedy 14. ledna v 17 hodin, anebo pak v provozní době muzea až do 28. února.

Country bál pro zámek Čečovice

Country bál pro zámek Čečovice

Klub Ladislava Lábka v Plzni, jenž je 2. základní organizací Českého svazu ochránců památek, se již řadu let snaží opravit poničený zámek v Čečovicích na Domažlicku a vdechnout mu znovu život. Aby spolek dosáhl na dotační programy, které by mohl využít na rekonstrukci objektu, potřebuje získat peníze na jejich spolufinancování. Proto pořádá kulturní akce, jejichž výtěžek věnuje právě na tento účel. První takovou letošní akcí je Country bál, který se koná 14. ledna od 19 hodin v kulturním domě ve Staňkově na Domažlicku.

Hrát bude kapela Album, těšit se můžete na předtančení na trampolínách, na bohatou tombolu, tradiční soutěže a spoustu zábavy. Veškerý výtěžek bude použit na záchranu zámku Čečovice, konkrétně na obnovu štukové římsy v první místnosti východního křídla.

Staročeský bál

Staročeský bál

Městys Klenčí pod Čerchovem zve na Staročeský bál, který se uskuteční v sobotu 14. ledna v sále U Nádraží.

K tanci a poslechu zahraje Horalka. Těšit se můžete na vystoupení Národopisného souboru Postřekov a bohatou tombolu. Začátek je ve 20 hodin.

Nová výstava v Muzeu Chodska

Muzeum Chodska v Domažlicích představí návštěvníkům novou výstavu. Lidé se tam od 11. února seznámí s příběhy amerických vojáků 2. pěší divize, kteří Domažlice a značnou část západních Čech osvobodili v květnu roku 1945. Výstava se jmenuje 337: příběhy mužů 2. pěší divize.

SWAP

V neděli 15. ledna od 14 hodin se v DEPO 2015 koná SWAP Plzeň XII. Zima. Akce probíhá tak, že přinesete své nepoužívané věci (oblečení, doplňky, dekorace...), předáte je u vchodu dobrovolníkům a pak si můžete projít celý prostor a odnést si až 15 kousků. Nerozebrané oblečení se předává charitě.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.