Tipy na víkend v Plzeňském kraji: něco pro milovníky historie, veganské stravy i dixilandu

29. červenec 2021

Tradiční Hradozámeckou nocí ožije také plzeňský region. Na své si přijdou milovníci staré hudby, ale i dixilandu. A vybrat si můžete i z další pestré víkendové nabídky.

Víkend hudby a kovadlin

Od pátku 30. července do neděle 1. srpna pořádá Národní technické muzeum v Centru stavitelského dědictví Plasy v rámci Letního barokního festivalu 2021 Víkend hudby smyčců a kovadlin. V sobotu zve od 17 hodin na koncert Bennewitzova kvarteta, jehož výtěžek bude věnován na obnovu Základní školy Hrušky, postižené tornádem. Po celý víkend bude v provozu kovářská dílna, a to vždy od 11 do 17 hodin. Malí i velcí zájemci si budou moci vyrobit zvonečky, panty či hřebíky. Program doplní komentované prohlídky Hospodářského dvora a výstavy Stavební zámečnictví.

Vegan food festival Plzeň 2021

Ať už milujete veganský životní styl, nebo mu vůbec nerozumíte, vydejte se na první veganský food festival v Plzni. Ochutnat budete moci slané i sladké dobroty a alko i nealko nápoje, vše rostlinného původu. Součástí akce bude doprovodný program zaměřený mimo jiné i na ochranu a práva zvířat. Vegan food festival Plzeň 2021 proběhne U Branky v sobotu 31. července od 10 do 18 hodin.

Radost v baroku

Kostel sv. Martina ve Strážišti hostí v sobotu 31. července komorní soubor Musica Florea, který řídí Marek Štryncl. Na programu koncertu jsou Antonio Vivaldi, Samuel Capricornus, Antonín Reichenauer a další staří mistři. Koncert začíná v 18 hodin.

Štíty stříbrného lva

Štíty stříbrného lva

Tento víkend 30.7. - 1.8. jste zváni na tradiční akci Štíty stříbrného lva na hradě Velhartice. V hradním areálu bude středověké ležení, rajský palác bude zabydlen podobně jako ve středověku. Na hradním nádvoří uvidíte středověkou kuchyni, v hradním příkopu pak výcvik bojových koní. Čekají vás komentované prohlídky oživeným hradem, ukázky řemesel – textilní techniky, výroba štítů dobovou technologií, klížení, malování vaječnou temperou a třeba také přednášky Co se jedlo a pilo ve středověku nebo Děti a dětství v temném středověku.

Staroměstská poprava na Švihově

Ze soboty 31. července na neděli 1. srpna proběhne na vodním hradě Švihov Hradozámecká noc. V letošním roce je připraven bohatý program s půlnočním překvapením. 400 let poté aneb Staroměstská poprava roku 1621 čeká na návštěvníky od 21 do 23:30 hodin. Večerní open air promítání nového dvoudílného dokumentu doplní vystoupení šermdivadla Clatonia z Klatov a skupiny historického šermu Zlatý grál z Tachova. V pauzách tak můžete potkat vzácné hosty: kata Jana Mydláře, Kryštofa Haranta, Kašpara Kaplíře a Jana Jesenia, nebo shlédnout vystoupení Exekuce. Na úplný závěr večera je připraveno půlnoční překvapení.

VI. Mezinárodní dixielandový festival Plzeň

Velký svátek fanoušků neworleanského jazzu Mezinárodní dixielandový festival Plzeň se koná v sobotu 31.7. a v neděli 1.8. Sobotní program hostí zahrada Měšťanské besedy, kde se vystřídá několik dixielandových kapel z Česka a po jedné z Lotyšska a Nizozemí. Nedělní program směřuje dixieland tam, kde vznikl – na ulici. Plzeňská Riegrova ulice se na celý den promění na neworleanskou Bourbon Street, kde před místními kavárnami a bary budou muzikanti hrát tuto veselou hudbu a pěší zóna poskytne také dostatek prostoru pro přihlížející i tanečníky. Oba festivalové dny budou zahájeny New Orleans Parade - průvodem všech kapel, tanečníků a kolemjdoucích, kteří v rytmu dixielandu projdou centrem města. Vstup na oba dny je dobrovolný, více informací na www.dixielandfestival.cz.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio