Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Něco pro milovníky swingu, historie i vážné hudby

18. listopad 2021

Tento víkend je v Plzni ve znamení Animánie i festivalu swingového tance. Připomínáme si také uplynutí 400 let od okamžiku, kdy stavovská vojska generála Mansfelda opustila město Plzeň. Vyberte si z pestré víkendové nabídky.

Festival Animánie

Festival Animánie v rámci svého 16. ročníku nabízí nejen desítky projekcí soutěžních i nesoutěžních filmů, ale také workshopy a animátorské polepšovny, kde zkušení lektoři poradí, jak na vlastní animovaný film či videohru. Festival je rovněž platformou pro pedagogy, kterým představuje třeba výukový online seriál Animetod. Animánie probíhá v prostorách Moving Station od 18. do 21. listopadu.

Čtěte také

Do soutěže se letos přihlásilo rekordních 700 animovaných snímků, které vytvořily děti a dětské kolektivy z celého světa. Programová rada z nich vybrala na 150 filmů z celkem 33 zemí. Animované filmy dětí a mladých tvůrců do 26 let se utkají v několika kategoriích o festivalové ceny Animáničky. Kompletní program najdete zde.

Lindy Hop Herbst Camp

3. ročník velkého swingového tanečního festivalu Lindy Hop Herbst Camp se koná od pátku 19. listopadu do neděle 21. listopadu v DEPU2015. Deset lektorů ze tří zemí připraví výběr 30 lekcí tanců lindy-hop, balboa, shag a boogie-woogie, a to všech úrovní. Přijďte si zkusit první kroky a propadnout rytmu swingu! A pozor, není nutno mít s sebou tanečního partnera. Navíc se na závěr každého dne konají velké swingové tančírny. Páteční workshopy začínají v 17 hodin a od půl deváté na ně naváže tančírna s pražskou kapelou Swing Session. Sobotní workshopy startují již od půl jedenácté, končí v 18:45 a tančírna bude zpět v půl osmé. Tančit se bude za doprovodu plzeňského Pilsner Jazz Bandu a brněnského Swing Kongu. Neděle startuje opět workshopy v 10:30 a v 15 hodin naváže na tančírnu. Tančit se bude až do šesté hodiny večerní.

Adventní řemeslný jarmark v Domažlicích

Adventní řemeslný jarmark v Domažlicích

V sobotu 20. listopadu se od 9 do 16 hodin v Základní umělecké škole Jindřicha Jindřicha v přízemních prostorách refektáře koná řemeslný jarmark. Těšit se můžete na místní řemeslníky, originální vánoční dárky - šité látkové dekorace a hračky, patchworkové dečky, polstáře a kabelky, drátenické dekorace, šperky, vitráže, vánoční přáníčka, slaměné dekorace, sítotiskem zdobená trička, mikiny a tašky, perníčky, zahradní dekorace, také šperky z frivolitkové krajky, dárkové předměty s místními motivy a mnoho dalšího. Pro děti bude připravena tvořivá dílna.

Mušketýři v Plzni

Proluka v Křižíkových sadech a park U Ježíška budou v pátek a v sobotu 19. a 20. listopadu v obležení mušketýrů, dělostřelců a šermířů. Generál Mansfeld opět dobývá Plzeň! Letos si připomínáme 400 let od odchodu jeho vojsk z královského města. V pátek v podvečer proběhne rekonstrukce dobytí hradeb v Proluce a v sobotu vás čeká okolo 14. hodiny polní bitva U Ježíška, v podvečer znovu dobývání hradeb v Proluce a následná přehlídka odcházejících vojsk u kostela sv. Bartoloměje. Více informací a přesný program na www.bitvaoplzen.cz.

Koncert v Korandově sboru

Kateřina Englichová (harfa) a Vilém Veverka (hoboj) vystoupí v sobotu 20. listopadu od 19:30 v Korandově sboru na Anglickém nábřeží v Plzni. Další koncert z cyklu Podzimní strunobraní spojuje křehké tóny harfy se zemitostí hoboje, a to v podání dvou interpretů, kteří patří ve svých oborech k absolutní špičce. Jejich prvním společným počinem bylo v roce 2009 album Risonanza, které nahráli spolu s klavíristou Ivo Kahánkem. V roce 2017 vyšlo jejich vysoce oceňované album Impressions se skladbami M. Ravela, C. Debussyho a L. Sluky. Krom skladeb těchto autorů zazní na koncertě ještě díla B. Smetany, J. Vejvody a M. Hyblera.

Česko vzpomíná na oběti nehod

Lidé si každoročně třetí listopadovou neděli připomínají Světový den obětí dopravních nehod. V neděli 21. listopadu proběhne již tradiční ekumenická bohoslužba v dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu). Začátek je v 15 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.