Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Otevírá se Ježíškova pošta, k vidění je Nebílovský betlém

9. prosinec 2021

Tento víkend můžete vidět pozoruhodné divadelní představení Spolku Kašpar v kostele v Kašperských Horách. Za návštěvu stojí i plzeňská vánoční pošta v mázhauzu radnice.

Popelka nazaretská

Po loňském prosincovém open air na nádvoří hradu Kašperk, jehož atmosféru loni dotvářely příkrovy sněhu, uvede letos Spolek Kašpar Popelku nazaretskou ve starobylém hřbitovním kostele sv. Mikuláše, který je nejstarší kamennou stavbou Kašperských Hor a zároveň gotickým skvostem z první poloviny 14. století. Prostor vyniká neopakovatelnou akustikou a zcela mimořádnou atmosférou. Vzdálen je 20 minut chůze osvětlenou alejí západním směrem z kašperskohorského náměstí.

Popelka nazaretská

Připravena jsou dvě představení, a to v pátek 10. prosince a v sobotu 11. prosince. Začátek je pokaždé od 18 hodin. Pod režijním dohledem Jakuba Špalka vystoupí Milena Steinmasslová a Aleš Petráš. Délka představení je cca 45 minut. Doporučujeme se především teple obléci. Před kostelem nejsou parkovací kapacity, proto nechte raději auto ve městě.

Ježíškova pošta

Co by to bylo za Vánoce bez plzeňské vánoční pošty! Vánoční pošťák opět rozdává razítka, prodává pohledy a betlémky a děti mohou do schránky vkládat tajná přání Ježíškovi. Vánoční pošta je v mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky otevřena denně od 10 do 16 hodin. Zajít můžete do středy 22. prosince.

Stupenská sedmička

V sobotu 11. prosince si můžete zaběhnout trailový závod ve Stupně. Čeká vás 7 kilometrů převážně lesní cestou s minimem asfaltu. Závod slibuje pohodovou atmosféru v zázemí areálu Tj Sokol Stupno. Rádi přivítáme jak ostřílené hobby běžce, tak úplné začátečníky, pro které to bude třeba první běžecký závod v životě. Informace a registrace na stránkách www.behstupno.cz.

Rozsvěcení stromečku v zoo

V sobotu 11. prosince zve Zoologická a botanická zahrada města Plzně v 15 hodin na rozsvěcení vánočního stromu na statku Lüftnerka. Součástí odpoledne bude divadelní představení Louskáček v podání Divadla z kouzelné skřínky Střediska volného času Radovánek.

Adventní půlhodinka

Jaroslav Tůma

Na neděli 12. prosince je do katedrály sv. Bartoloměje v Plzni připravena další Adventní půlhodinka. O varhanní improvizace se tentokrát postará Jaroslav Tůma. Začátek je v 15 hodin.

Nebílovský betlém

Po celý advent a následně o Vánocích je v době od 9:00 do 15:30 volně přístupné zámecké nádvoří v Nebílovech. Vstoupit můžete i do kaple sv. Antonína s expozicí Nebílovského betlému od Vladimíra Šrouba. Betlém se oproti loňsku rozrostl o dalších 50 prvků a figurek včetně vesnické muziky, zabijačky, nebílovských patronů sv. Barbory a sv. Jakuba, a sošky pražského Jezulátka.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio