Tipy na víkend v Plzeňském kraji: otevřené dveře u meteorologů, historické traktory nebo hamernický den

19. květen 2022

Tento víkend můžete vyrazit na Sušické slavnosti, kde vystoupí třeba Lenka Filipová. Koná se také Prima FRESH festival, kam opět zavítá Zdeněk Pohlreich. Vyberte si z víkendové nabídky.

Májový den

Májový den uměleckých řemesel a divadla

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici zve v sobotu 21. května od 10 hodin na Májový den uměleckých řemesel a divadla. Pro návštěvníky je připraven celodenní bohatý hudební, taneční, divadelní program, který je doplněn o jarmark s rozličným zbožím, ukázkami výroby. Soutěže a kreativní dílnu zajišťuje Dům dětí a mládeže Kralovice a další spolupracující řemeslníci. K občerstvení zakoupíte domácí klobásy, sýry, chačapuri, sladké pečivo nebo zmrzlinu. V ceně vstupenky je i prohlídka muzea, kostela Zvěstování Panně Marii, západního a východního ambitu a arboreta.

Sušické slavnosti 2022

Po dvouleté pauze se uskuteční tradiční Sušické slavnosti, a to v pátek a v sobotu 20. a 21. května. Na co se můžete těšit? Vystoupí Pokáč, Mňága a Žďorp, Lenka Filipová a spoustu dalších. Uvidíte divadelní představení spolku Schody s názvem Taková normální rodinka. Pro děti je připraven Pohádkový les, smíšený pěvecký sbor Svatobor uvede koncert Pocta Jaroslavu Ježkovi. Proběhne i tradiční výstup na Svatobor. Podrobný program najdete zde.

Den otevřených dveří Českého hydrometerologického ústavu

V sobotu 21. května se od 9 do 14 hodin koná Den otevřených dveří v objektech Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Na konečné zastávce tramvajové linky č. 2 ve Skvrňanech se pro veřejnost otevře stanice měření kvality ovzduší. U vodoměrné stanice Skvrňany na Vejprnickém potoce u zastávky Malesická za hasičskou stanicí proběhne ukázka činnosti hydrologů a měření průtoku vody různými metodami. V areálu pobočky ČHMÚ v Plzni na Mikulce se budou prezentovat poznatky a činnosti z oboru meteorologie, klimatologie a hydrologie. Dozvíte se, jak se tvoří regionální předpovědi počasí nebo jak probíhá sledování meteorologických prvků na profesionální stanici.

29. Hamernický den v Dobřívě

Hamernický den

V sobotu 21. května zveme na tradiční setkání kovářů, uměleckých kovářů, podkovářů, nožířů, mečířů, platnéřů a zbrojířů v areálu technické památky Vodní hamr Dobřív. Akce začíná v 9 hodin a během celého dne můžete sledovat učně a studenty kovářských škol a učilišť v rámci soutěže Dobřívský cvoček ve volné umělecké tvorbě a v kování hřebíků na čas. Pro děti i dospělé je připraven bohatý program: divadlo, hudební a šermířská vystoupení, folklórní taneční představení, výroba kroužkových zbrojí, ukázky a nácvik skautských dovedností, požární zásah nejmladších dobřívských hasičů i stánky s občerstvením a suvenýry. Akce potrvá do 18 hodin. Z Rokycan a z Nezvěstic pojede do Mirošova historický motorový vláček Hamerník expres a dále do Dobříva je připraven autobus.

Traktory v Brnířově

Po dvouleté covidové pauze opět zveme všechny příznivce starých traktorů, aut a motorek do Brnířova. Již 10. ročník Setkání starých traktorů a veteránů proběhne v sobotu 21. května. Je připraveno opět několik velmi zajímavých exponátů. Určitě mezi ně bude patřit traktor ZETOR 25 polopás po zdařilé renovaci. Zajímavé budou určitě i americké traktory FARMAL − CUB r.v. 1948 a ALLIS CHALMERS model U r.v. 1938. Letos přijede i atraktivní auto ŠKODA TREKK r. v. 1970. Tato auta se montovala pouze na Novém Zélandu z dovážených dílů z AZNP Mladá Boleslav v létech 1967–1972. Bylo vyrobeno celkem 2500 kusů a považuje se za první škodovácké SUV. Velkou atrakcí také bude americký obojživelný džíp r.v. 1944, který bude brázdit hladinu brnířovského rybníka. Výstava začíná v 11 hodin a spanilá jízda od 14 hodin.

Koncert v Potvorově

Podvečer s harfou

Spolek pro románský kostel v Potvorově zve na koncert s poetickým názvem Podvečer s harfou. Koná se v sobotu 21. května v 18 hodin v kostele v Potvorově na severním Plzeňsku.

Prima FRESH festival

Prima FRESH festival se koná v sobotu a v neděli 21. a 22. května výjimečně v areálu Plzeňského Prazdroje. Co zůstává při starém, je pestrá nabídka gastronomických zážitků, Zdeněk Pohlreich, pivovary, vinařství a nově i živé koncerty. Během festivalu se na Big Green Egg Cooking stage ale objeví také Veronika Besky Danišová, známá z televizní show, nebo kapitán českého Národního týmu kuchařů a finalista Global Chefs Challenge Honza Horký. Na hlavním pódiu zahraje Děda Mládek Illegal Band, Vinařskou zónu rozezpívá cimbálovka a stejně jako loni nebude chybět směsice jazzu a soulu v podání Hermès Karel band. Podrobný program a další informace najdete na webových stránkách festivalu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio