Tipy na víkend v Plzeňském kraji: otevřené dvorky, japonská kultura v zoo i oslava fotbalového titulu

12. květen 2022

Tento víkend se otevírají půvabné plzeňské dvorky, zoologická zahrada připravila Dny japonské kultury a mistrovská Viktoria Plzeň v letošním ročníku ligy naposledy vyběhne na trávník ve Štruncových sadech.

Nastevřeno

Plzeňská kulturní scéna Moving Station pořádá ve dnech 12.-15. května festival nového divadla a performance s názvem NASTEVŘENO. Ulice, parky a nádraží Jižního Předměstí ožijí uměním. Festivalem budou rezonovat silná společenská témata jakými jsou finanční nedostupnost bydlení, byrokracie, exekuce, či krize na polsko-běloruských hranicích.

Čtěte také

Divadlo, tanec, performance a výtvarné umění potěší diváky jak venku – na peronech, na náměstích (nám. Českých bratří, nám. Emila Škody, Husovo náměstí), tak uvnitř – v prostoru Moving Station. Do Plzně přijede celkem 74 umělců z celé České republiky a také ze slovenské Nitry. Dohromady uvedou 15 vystoupení. Výtvarná část festivalu nabídne fotografie, malbu, sochu, technologie i konceptuální výtvarné instalace.

Dny japonské kultury

V sobotu a v neděli 14. a 15. května vás vždy od 10 do 17 hodin čeká v Zoo Plzeň před Tropickým pavilonem pestrá přehlídka samurajských soubojů, lukostřelby, kaligrafie, bojových umění, tance a hudby, vyhlášených japonských kulinářských specialit, tvorba ikeban a papírových skládanek origami, miniatur japonské architektury a prodejní výstava bonsají. Vyvrcholením programu bude nedělní čajový obřad se zapojením veřejnosti.

Golem na Velharticích

Návštěvníky Velhartic čekají o víkendu 14. a 15. května šermíři, mušketýři, jezdci na koních, krásné tanečnice, muzikanti, sokolník nebo psář se svou psí smečkou. Bude tu také tržiště, dobový kolotoč, zábava pro děti a hlavně Golem! Ano, uvidíte neobvyklou verzi příběhu o hliněném silákovi a podíváte se na Velhartice za časů třicetileté války. Akce začíná po oba dny v 10 hodin na velhartickém náměstí, na nějž naváže program na hradě, který tu potrvá až do 17:30.

Maker Faire Plzeň

Oslava všech kreativních lidí, tvůrců, kutilů, bastlířů a vynálezců proběhne v sobotu 14. května od 10 do 18 hodin. Po úspěchu předchozích dvou ročníků přivítá autobusová hala DEPO2015 rozšířenou verzi festivalu. Návštěvníky čeká program plný bádání, působivých instalací, populárně-naučných show a tvůrčích dílen. Více než 35 místních tvůrců se s nimi podělí o své zkušenosti nejen s tradičním tvořením, ale také s moderními technologiemi. Vstup na akci je zdarma. Více informací včetně kompletního programu najdete zde.

Nepomucká pouť

Leona Machálková

Koná se tento víkend u příležitosti církevního svátku nejznámějšího rodáka - svatého Jana Nepomuckého a její součástí jsou tradiční mše, trh a bohatý program. Na náměstí Augustina Němejce vyrostou stánky s pouťovými sladkostmi, na Přesanickém náměstí se bude konat pouťový jarmark s kulturním programem. Otevřeno bude mít i obchůdek se suvenýry pod věžemi kostela sv. Jana Nepomuckého. Jako hlavní host vystoupí v sobotu v 18:30 Leona Machálková. Církevní program zahrnuje celkem čtyři mše v kostele sv. Jana Nepomuckého. Pouť začíná po oba dny v 8 hodin.

Plzeňské dvorky

Tři desítky dvorků, jindy skrytých ve vnitroblocích centra Plzně, se v sobotu 14. května otevřou všem návštěvníkům. Užít si je můžete buď v rámci komentovaných prohlídek po třech trasách, nebo při individuálních procházkách anebo s kulturním programem. Letos se mohou všichni těšit na dvorky od Klatovské třídy po Petrohrad. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nedávno objevenou středověkou studnu v Sedláčkově 15 a na Petrohradě se podívají na dvorky, z nichž většina je běžně nepřístupných. Nově se letos otevře také dvorek domu Veleslavínova 10, Klatovská 26 nebo náměstí Republiky 22.

Na dvorku Sedláčkova 38 zazpívá ve 13 hodin Touch of Gospel a bude se tu opět tančit swing se Zhirawski Memory Band. Nová Česká píseň vystoupí v 15 hodin ve Smetanových sadech a v 16:30 v Rajském dvoře Diecézního muzea. Smyčcový soubor ZUŠ B. Smetany zahraje na stejném místě ve tři odpoledne. Dále vystoupí BAND a Bendíci z MŠ Zelenohorská, Jiří Šámal a jeho hangdrum, Eva Voříšková, Pavel Jung, Petra Stránská, Meteláček a další.

Country bál

Country bál pro zámek Čečovice

Zveme vás na 11. ročník Country bálu pro zámek Čečovice. V sobotu 14. května od 19 hodin v kulturním domě Staňkov. K tanci a poslechu zahraje kapela Album. O předtančení se postará skupina INIS – plzeňská skupina irského tance a stepu. Veškerý výtěžek bude použit na záchranu zámku Čečovice.

Festival rodiny

V neděli 15. května se v DEPO2015 koná od 10 do 18 hodin akce pro celou rodinu, kde nebude chybět hudební vystoupení, přednášky, divadla, zábava pro děti i dospělé, ukázky IZS, skákací hrad, trh s českými výrobky, organizace podporující rodinu a mnoho dalšího.

Mistři!

Čtěte také

FC Viktoria Plzeň převezmeme v neděli po zápase s Baníkem mistrovský pohár. Je připravena velká oslava přímo na stadionu i tradičně na náměstí, kde nebude chybět velkoplošná projekce. Korunovace nového mistra FORTUNA:LIGY proběhne bezprostředně po skončení zápasu s Baníkem Ostrava přímo na hrací ploše, kde kapitán Lukáš Hejda zvedne nad hlavu mistrovský pohár. Následně se oslavy přesunou na plzeňské náměstí Republiky, kam přijede celý tým v čele s koučem Michalem Bílkem.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.