Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Pochodně na Šancích, Novoroční pochod z Bolevce do Bolevce nebo ohňostroj na náměstí

29. prosinec 2022

Tento víkend se můžete vydat na řadu tradičních silvestrovských akcí. Připraveny jsou i oblíbené novoroční turistické výšlapy. Podívejte se na naše tipy.

Pochodně na Šancích

Lyžařský areál Ski&Bike Špičák se rozloučí s letošním rokem pochodněmi. Na nejprudší české sjezdovce Šance se bude v sobotu 31. prosince konat tradiční akce. Ta se uskuteční po tříleté covidové pauze.

Silvestrovský sjezd Šancí

Část nejprudší české sjezdovky, na které se jízda vždy tradičně koná, je aktuálně zcela bez sněhu. Sněhová pokrývka leží pouze v dolní části. Kvůli nedostatku sněhu se naposledy s pochodněmi běželo v roce 2019. Jízdou nebo seběhem s tradičním startem v 17:30 se s uplynulým rokem pravidelně loučí členové Horské služby a šumavští lyžaři. Po dojezdu nebo běhu všichni lyžaři pozdraví diváky tradičním pokřikem. „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři!“ V cíli se pak vždy zapálí dřevěný letopočet uplynulého roku a nechybí ani ohňostroj.

Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Zvyk byl přerušen v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo. roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé.

Konec roku v zoo

Především rodinám s dětmi nabídne program od 10 hodin silvestrovskou soutěžní stezku o ceny. Ta je současně dovede ke kádi se zlatými rybkami v Tropickém pavilonu. Velice oblíbená hra a soutěž, kdy se samozřejmě nechytá živá rybka, ale její maketa. Kolem 13. hodiny přivítají u hlavní pokladny v ul. Pod Vinicemi představitelé města a zoologické a botanické zahrady symbolicky posledního návštěvníka plzeňské zoologické a botanické zahrady roku 2022.

Silvestr v Zoo Plzeň

Do plzeňské zoologické zahrady se vyplatí zavítat rovněž 1. ledna. Vstupenka s tímto datem je současně slevovým bonusem umožňujícím další jednu návštěvu zahrady se slevou. Až do Třech králů je po setmění zoologická a botanická zahrada slavnostně osvětlená a statek Lüftnerka zdobí vyřezávaný betlém.

Silvestrovský výstup na Sedlo

Pojďte na Silvestra zdolat rozhlednu Sedlo a podívat se na Kašperské Hory z jiného úhlu. Odjezd autobusu pro všechny zájemce je v 9:30 z náměstí v Kašperských Horách do Albrechtic, odtud výstup na Sedlo a přes hrad Kašperk zpět.

Silvestr v galerii

Veselý silvestrovský kabaret plný anekdot a hudby je připraven od výstavní síně 13 v Pražské ulici v Plzni. Účinkuje Poetické divadlo a hosté. Začíná se v 16 hodin.

Novoroční pochod z Bolevce do Bolevce

Vyvětrejte po silvestrovské noci a nastartujte nový rok zdravě. Sedmikilometrová trasa vede kolem rybníků a přes novou lávku přes silnici Plzeň – Třemošná, startuje se od 9 do 13 hodin. Delší trasy v délce 12 a 21 kilometrů jsou pak orientovány kolem kostela sv. Jiří a na Třemošnou, start od 9 do 11 hodin. Výchozí bod je ranč Šídlovák u Šídlovského rybníku (200 m pod konečnou tramvaje č. 4 na Košutce)

Novoroční výstup na Čerchov

První lednový den se koná tradiční novoroční výstup na Čerchov. Odchod turistů je z parkoviště v Caparticích v 10 hodin. Velá trasa s cestou zpět měří 8,8 km. Během akce proběhne celostátní sbírka Novoroční čtyřlístek.

Novoroční výstup na rozhlednu Bolfánek

Vstup je zdarma a u vchodu do rozhledny na vás budou organizátoři čekat od 10 hodin s horkým čajem, grogem a masalou. V nabídce bude i čočková polévka nebo špakáček a klobása na opečení na připravenýchch ohništích. Příspěvek dobrovolný.

Rozhledna Bolfánek

K samotnému výstupu na rozhlednu vás pozvou lesní rohy Pošumavských trubačů, jejichž slavnostní fanfáry zazní z ochozu Bolfánku na začátku akce.

Videomapping na zámku Hradiště

1. ledna od 17 hodin jste zváni na novoroční videomapping, který ve spolupráci s Muzeem jižního Plzeňska připravilo město Blovice. Promítat se bude přímo na fasádu zámku Hradiště. Od 16:30 bude otevřena horní zahrada a zámecký park.

Nový rok v Klatovech

Přivítat nový rok 2023 můžete 1. ledna také na náměstí Míru v Klatovech. Od 17:30 h tu vystoupí písničkářka Kateřina Marie Tichá a Bandjeez. V 18 hodin se rozzáří ohňostroj.

Dětská diskotéka a Novoroční ohňostroj

Prvního ledna se Plzeňané dočkají Novoročního ohňostroje, který bude opět primárně určený rodinám s dětmi. Program začne na náměstí Republiky v Plzni dětskou diskotékou v 16 hodin, samotný ohňostroj pak ozáří oblohu o dvě hodiny později.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související