Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Pokládání Ježíška do jesliček, živý betlém v zoo, Vánoční běh Borským parkem nebo Popelka

15. prosinec 2022

Tento víkend je opět ve znamení mnoha adventních koncertů. Pokračuje tradice ukládání Ježíška do jesliček na náměstí Republiky a na Švihově se promítá Popelka. Podívejte se na naše tipy.

V obytném stavení selského dvora U Matoušů v Plzni - Bolevci si můžete v těchto dnech prohlédout vánoční expozici. A to s komentovaným doprovodem správce objektu Martina Kolovského.

Michal Hrůza v klášteře Kladruby

Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech hostí v pátek 16. prosince vánoční koncert Michala Hrůzy. Vstupné je dobrovolné, začátek v 18 hodin. Hned v neděli 18. prosince zde proběhne od 15 hodinvánoční koncert souboru staré hudby Cavalla a pěveckého sboru Cantus Stříbro. Soubor Cavalla pochází z Kladrub a ve zdejším klášteře začínala i hrát. I proto zaměřila od počátku svůj repertoár hlavně na hudbu z období renesance a baroka.

Vánoční charitativní běh

V sobotu 17. prosince se koná Vánoční běh na podporu předčasně narozených dětiček. Startuje se naproti vstupu do areálu Slávia VŠ. Jedná se o zážitkový, nezávodní běh. Nebude chybět vánoční atmosféra, svařák a tombola. Start je v 11 hodin. Trasu v délce 5 km můžete i jít, připravena je také zkrácená trasa 1,6 km pro děti, kočárky a kohokoliv, kdo bude chtít pomoci pohybem. Startovné 50 Kč + 100 Kčtvoří charitativní příspěvek. Prezence od 10 hodin bude uzavřena s časem startu.

Zimní kino na hradě Švihov

Vydejte se v sobotu 17. prosince na první ročník zimního promítání pohádky Tři oříšky pro Popelku na hradě Švihov. Čepice a deky jsou nutnost! Za dobrovolný příspěvek se na místě budete moci také zahřát šálkem čaje nebo kávy. Začátek je v 15 hodin.

Živý betlém v zoo

Adventní čas na statku Lüftnerka v plzeňské zoo vyvrcholí v sobotu 17. prosince v 15 hodin tradičním živým betlémem, letos v podání ochotnického divadelního souboru Tadeáš Guláš z Plzně - Lhoty. Začátek je v 15 hodin.

Půjdem spolu do Betléma

V sobotu 17. prosince položí plzeňský biskup Tomáš Holub a starosta ÚMO 3 David Procházka Ježíška do jesliček v betlémě na náměstí Republiky. Průvod s Ježíškem vyjde v 16:30 od budovy plzeňského biskupství za doprovodu dechového kvintetu.

Otužilci na borské přehradě

V neděli 18. prosince se v Plzni na Borské přehradě od 14 hodin koná 2. ročník plavby kolem vánočního stromu. Registrace plavců je od 14 hodin, v 15 hodin startuje samotné plavání. Diplom a drobnou odměnu plavcům předá starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Vánoce s akordeonem

Benefiční koncert na záchranu sochy sv. Jana Nepomuckého se uskuteční v malé západočeské obci Semněvice v krásném kostele sv. Jiří. V neděli 18. prosince. Pozdně barokní socha od plzeňského sochaře Karla Legáta z roku 1747 bije na poplach a nutně potřebuje zrestaurovat. O vánoční atmosféru se zajímavým a pestrým repertoárem se postará Check Accordion Trio, mladí pedagogové, kteří studují na hudební akademii v Dánsku, a mají za sebou již stovky koncertů. Vstupné je dobrovolné, začátek je v 15 hodin.

Vánoční koncert v hartmanické synagoze

Horská synagoga v Hartmanicích zve na vánoční koncert Volného sdružení horažďovických zpěváků, který se uskuteční v neděli 18. prosince od 15 hodin.

Janek Ledecký v Plzni

Janek Ledecký na Metronome Warm Up 2021 během koncertu Forever Král, poctě Ivanu Královi

Zdá se to neuvěřitelné, ale album Janka Ledeckého Sliby se maj plnit o Vánocích letos slaví již čtvrtstoletí od svého vydání. Písničky z této desky se staly v jistém směru symbolem vánoční atmosféry. Janek celých 25 let jezdí na oblíbená vánoční turné. Hostem toho letošního je M. Nostitz Quartet.

Janek Ledecký vystoupí v Kulturním domě Šeříkovka v Plzni v neděli 18. prosince od 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související