Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Slavnosti svobody, DEPO street food market, Jaro v alpinu

Tento prodloužený víkend je především ve znamení oslav osvobození a to nejen v Plzni, ale po celém regionu. Konají se pietní akty, k vidění bude vojenská technika, připraveno je spoustu koncertů. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Z výstavy „Jaro v alpinu 2018“ v Plzni

Jaro v alpinu 

Návštěvníci na zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí uvidí různé druhy skalniček, ale taky okrasných dřevin. Výstavu pořádá Alpinum klub Plzeň, který o zahradu pečuje. Přijít podívat se můžete vždy od 9 do 19 hodin až do 12. května.

Slavnosti svobody

Plzeň si 5. – 8. května připomíná osvobození americkou armádou. Během Slavností svobody vás čekají dobové vojenské kempy, přehlídka historické vojenské techniky a vzpomínkové pietní akty. Organizace Post Bellum chystá rodinný program v rámci projektu Paměť národa na náměstí Republiky v pondělí 8. května.

Čtěte také

Dobové vojenské kempy, v nichž jsou k vidění desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky včetně makety legendární stíhačky Spitfire nebo polní kuchyně a vojenské ubikace, se rozloží nejen v Křižíkových sadech, ale část z nich se vrátí do prostoru zrekonstruovaného parku za obchodním centrem Plaza.

Na náměstí i v amfiteátru za Plazou se odehrají skvělé koncerty. Vystoupí Bratři Ebenové, Taxmeni a další. Zveme i na večer s názvem Plzeň zdraví Ameriku. Jedná se o open air koncert Plzeňské filharmonie na náměstí Republiky v pátek 5. května od 19:10.

Házená Čechy – Morava

Vyvrcholením roku pro národní házenkáře jsou každoročně mezizemská utkání Čechy – Morava. Ta letošní se konají o víkendu 6. - 7. května v Přešticích. Místní oddíl národní házené slaví v letošním roce slaví 95 let od založení.

Národní házená

Celý třídenní program začne pátečními tréninky, vlastním zápasům patří sobota a neděle. V sobotu se na hřišti představí junioři a juniorky v dresech obou zemí, vpodvečer se pak střetnou legendy, dřívější úspěšní hráči z Čechy a Moravy. V neděli se konají obě hlavní mezizemská utkání mužů a žen. Součástí nedělních zápasů bude vyhlášení nejlepších národních házenkářů a házenkářek za rok 2022.

Pouliční jídlo v DEPO2015

V sobotu 6. května proběhne od 10 do 18 hodin další DEPO street food market. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotickou kuchyni i na sladké tečky. Vstup je zdarma.

Chotěšovský festival vína

Už pošesté se do magického prostředí kláštera Chotěšov sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy. Součástí akce bude i food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů vhodných k vínu a také kulturní program. Zahraje Cimbálová muzika Alexandra Vrábela a kapela Siluety. Zváni jste v sobotu 6. května od 13 do 22 hodin.

Oslavy osvobození na Radyni

Oslavy osvobození na Radyni

Po celé odpoledne v sobotu 6. května bude atmosféru pod hradem dotvářet Orchestr Miroslava Novotného a děti si budou moci užít zábavný program v Centru služeb pro turisty. V pět hodin dorazí konvoj historických vozidel Convoy of Victory 1945. Vstup je zdarma a ze zastávky MHD "U závor" ve Starém Plzenci bude organizována kyvadlová doprava zdarma minibusem. Poslední odjezd z Radyně směr Starý Plzenec je v 19:30. Program potrvá od 14 do 18 hodin.

Street food piknik Přeštice

Přeštické náměstí se promění v neděli 7. května mezi 10. a 18. hodinou ve velikou restauraci pod širým nebem. Kdo přijde, bude moci ochutnat skvělé mezinárodní pokrmy, nápoje a gastro speciality, ale chybět nebude ani doprovodný program v podobě food soutěží, gastro workshopů a přednášek. Připraven je program pro děti.

78. výročí osvobození v Rokycanech

V neděli 7. května si Rokycany připomenou 78. výročí osvobození. Oslavy se uskuteční v Muzeu na demarkační linii. Od 11 hodin proběhnou na čtyřech místech v Rokycanech pietní akty k uctění památky padlých vojáků. Hlavní pietní akt v muzeu začne ve 13 hodin.

Oslavy osvobození

Program v muzeu poběží už od 12 hodin. Zahájí ho hodinový blok věnovaný především dětem. Ty se aktivně zapojí do stavby barikády v době pražského povstání, projdou vojenským výcvikem a speciálně jim zahraje orchestr Tremolo. V odpoledním bloku nechybí ukázka Policie ČR, defilé armád, dynamická ukázka na téma Zatčení K. H. Franka, seskok parašutistů i bojová ukázka Demarkační linie – květen 1945. Závěr programu bude patřit představení pásové a kolové techniky v terénu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související