Tipy na víkend v Plzeňském kraji: sv. Martin, koncerty i velké oslavy uprostřed přírody

11. listopad 2021

Tento víkend je ve znamení svatomartinských oslav - třeba na Radyni. Zajít můžete i na jazzový či folklorní koncert nebo s dětmi do pohádkového lesa. Vyberte si z pestré víkendové nabídky

90. narozeniny přírodní rezervace Pleš

Přírodní rezervace Pleš, klenot Českého lesa, letos slaví 90 let své existence. Vzácným fenoménem této přírodní rezervace jsou bukové pralesy a suťové javořiny na prudkých svazích a kamenných mořích pod vrcholem Velký Zvon(863 m. n. m) s 200 let starými stromy. Jsou ponechány samovolnému vývoji a patří do databanky přirozených lesů ČR. Na tlejícím dřevu je popsáno přes 190 druhů hub. Bylinné patro zdobí áron plamatý, pozoruhodná rostlina s červenými bobulemi.

90. narozeniny Přírodní rezervace Pleš

Oslavy kulatého výročí se konají v sobotu 13. listopadu. Od 10 hodin se uskuteční komentovaná vycházka s determinací hub a s povídáním o historii rezervace a o životě lesa bez dlouhodobých zásahů člověka. Na exkurzi je možno využít dopravu speciálně vypraveným autobusem, který odjíždí v 9:30 od městského úřadu v Bělé nad Radbuzou. Odpoledne od 13 hodin proběhnou v městské stodole v Bělé nad Radbuzou přednášky o pralesech v ČR a o významu bučin pro zdravé lesy. Doprovodným programem pro děti bude poznávací soutěž. Město přichystalo pro návštěvníky Svatomartinskou slavnost s ochutnávkou vín a cimbálovou muziku.

Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh

Jako každým rokem i letos na zámek Zbiroh zavítá svatý Martin na bílém koni a to při příležitosti Svatomartinského posvícení, které se koná v sobotu 13. listopadu od 11 hodin. Návštěvníci budou moci ochutnat nejenom různé druhy vín od českých a moravských vinařů, ale i tradiční pečenou husu. Součástí doprovodného programu bude i lidový jarmark a cimbálovka.

Svatý Martin na Radyni

Hrad Radyně zve dětské a dospělé návštěvníky na oslavu svatého Martina. Dospělé návštěvníky nadchnou komentované prohlídky hradu, ochutnávka vín s křestem svatomartinského vína a svatomartinské posvícení. Pro děti je připraveno podzimní tvoření, komponovaný příběh o svatém Martinovi, ale hlavně příjezd svatého Martina s družiníky a jeho tábor u ohně. Program na Radyni potrvá v sobotu 13. listopadu od 12 do 16 hodin.

Martinské setkání v Křivcích

Martinské setkání

Přijďte v sobotu 13. listopadu na 15. Martinském setkání  v kostele sv. Martina v Křivcích. Ochutnáte Martinskou husu, Martinské roháče, Martinské víno nebo svařák. Vystoupí pěvecké i folklorní soubory. Uvidíte film o kostele a Křivcích s krásnými záběry z dronu, nebude chybět malý klavírní koncert. Od 16:30 bude kostel speciálně nasvícen. Martinské setkání začíná ve 13 hodin.

Strašidelný pohádkový les

Společnost Velká dobrodružství a zámek Červený Hrádek pro vás připravily na sobotu 13. listopadu od 13 do 16 hodin Strašidelný pohádkový les. Na dvoukilometrové trase budou číhat nejrůznější strašidla z pohádkové říše. Děti budou u každého z nich muset plnit úkoly. Komu se podaří vysvobodit z hadího zakletí krásnou princeznu? A kdo pomůže pirátovi najít ztracený poklad? Po splnění všech úkolů dostanou malí poutníci dárek z truhly u Stromu splněných přání. Trasa pohádkového lesa začíná u Zámeckého rybníka a vstupné je 70 Kč.

Úsměv pro Jaryka

Folklorní soubor Úsměv z Horní Břízy připravil koncert věnovaný jednomu ze zakladatelů souboru - Jaryku Langovi. Koncert nazvaný „Úsměv pro Jaryka“ proběhne v sobotu 13. listopadu od 18 hodin v sokolovně v Horní Bříze.

Veletrh svatební inspirace

Koncert Jaroslava Svěceného

V neděli 14. listopadu v 11 hodin začne v plzeňském DEPO2015 velké setkání svatebních dodavatelů se snoubenci, kteří se rozhodli, že své cesty spojí v manželství v roce 2022. Představí se desítky firem, umělců a výrobců, kteří by mohli vylepšit právě tu vaši svatbu.

Galavečer Jazzu bez hranic

Nové divadlo v Plzni hostí v neděli 14. listopadu od 19 hodin koncert s názvem Tribute to the Duke. Vystoupí zpěvák Jan Smigmator, klavírista Emil Viklický, zpěvačka Petra Brabencová, Komorní pěvecký sbor a Jazz bez hranic big band.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio