Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Svatomartinské oslavy, Legiovlak nebo japonští bubeníci YAMATO

11. listopad 2022

Tento víkend se na mnoha místech konají martinské hody. Do Přeštic přijel atraktivní Legiovlak a DEPO2015 přivítá japonskou bubenickou show. Podívejte se i na další tipy a pozvánky.

Legiovlak v Přešticích

Nádraží Přeštice je dvaatřicátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Legiovlak je v Přešticích přístupný zdarma do neděle 13. listopadu. Ve všední dny od 8 do 16 hodin a o víkendu od 9 do 16 hodin.

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech čeká návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. Legií. Komentované prohlídky se konají ve všední dny od 14:00, o víkendech každou celou hodinu.

Chovatelská výstava

Chovatelská výstava

I se svými dětmi a vnoučaty budete vítáni na Místní bodovací výstavě králíků, holubů a drůbeže, kterou v sobotu 12. listopadu pořádají chovatelé z Plzně-Doubravky. Děti se budou moci zapojit do tvořivé dílny, vyfotit s králíčkem, chybět nebude ani fotokoutek pro chovatele, minijarmark nebo tisk obrázků na místě a potisk hrnků na počkání.

Výstava bude probíhat v chovatelském areálu Za ovčínem 13 od 8 do 16:30 hodin, kdy budou vyhlášeny výsledky a předány ceny.

Den válečných veteránů v Patton Memorial Pilsen

Muzeum Patton Memorial Pilsen si každoročně připomíná Den válečných veteránů. Vzpomínková akce, jejímž cílem je vzdát hold a úctu padlým vojákům, se letos uskuteční v sobotu 12. listopadu.

Muzeum Patton Memorial Pilsen

Kromě prohlídek expozice muzea je ve spolupráci s Klubem 4. obrněné divize Plzeň a Divadlem J. K. Tyla připraven také doprovodný program. Členové souboru vystoupí s ukázkami z připravovaného muzikálu Kozí válka. V sobotu dopoledne (mezi 9. a 13. hodinou) představí členové Klubu 4. obrněné divize Plzeň výstroj, výzbroj a vojenskou techniku americké armády. Zaposlouchat se do melodií z muzikálu, jehož premiéra je plánovaná na 26. listopadu v Novém divadle, budou moci návštěvníci v 9.45 a 11:50.

Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh

U příležitosti oslav svátku sv. Martina se na nádvoří zámku Zbiroh uskuteční v sobotu 12. listopadu od 11 hodin tradiční setkání českých a moravských vinařů s bohatým doprovodným programem. Kromě prezentace a ochutnávek vína čeká návštěvníky cimbálová muzika, stylový jarmark či příjezd sv. Martina s družinou. Těšit se dále mohou na pečené husy a posvícenské koláče v zámecké krčmě, nebo prohlídky zámku.

Svatomartinské hody na statku U Matoušů

Ve znamení mladých vín a tradičních pokrmů, mezi nimiž nebude chybět pečená husička, budou Svatomartinské hody, které se uskuteční 12. listopadu od 11 do 18 hodin na selském statku U Matoušů v Plzni-Bolevci. Kulturně-gurmánskou akci zde pořádá první plzeňský obvod. Těšit se můžete na degustaci vín od zhruba třiceti vinařství z Čech a Moravy, přičemž budou vyhrazená místa pro bílé, červené i růžové víno, které budou návštěvníci moci degustovat. Součástí svatomartinského menu budou speciality z husího masa. Podávat se bude tradiční stehýnko s knedlíkem a zelím, husí játra a další husí speciality. Na statek U Matoušů přijede s doprovodem i sv. Martin na koni. Součástí programu bude kuchařská show, řízená degustace vína se someliérem, tvořivé dílny pro děti i dospělé a hudba v podání cimbálovky Muzička a skupin Strašlivá podívaná a Semtex Trio. Program potrvá od 11 do 18 hodin.

Svatý Martin na Radyni

V sobotu 12. listopadu se v předhradí hradu Radyně uskuteční svatomartinské slavnosti. Svatý Martin na bílém koni přijede se svými družiníky, aby pokřtil letošní svatomartinské víno. Kromě poslechu dobové hudby uvidíte komponovaný příběh o sv. Martinovi, který přiblíží postavu onoho světce. Připraveny budou i komentované prohlídky hradu Radyně a nebude chybět občerstvení, degustace a prodej svatomartinského vína. V Centru služeb pro turisty bude pro děti připraveno oblíbené podzimní tvoření a dětští návštěvníci si také budou moci vyzkoušet za odborného dohledu Martinových družiníků střelbu z luku a kuše. Vstup na svatomartinské slavnosti je zdarma.

Škwor v DEPO2015

Stálice tuzemské rockové scény se po dlouhých třech letech vrací s pokračováním veleúspěšného akustického turné, které probíhalo na jaře 2019. Škwor se tehdy v netradiční jemnější poloze představili fanouškům vůbec poprvé a všechny koncerty sklidily až nečekaně nadšené ohlasy. Čeká vás výběr toho nejlepšího z bohaté diskografie kapely ve speciálních akustických úpravách a s použitím klasických nástrojů. Koncert v DEPO2015 začíná v sobotu 12. listopadu v 19 hodin.

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa letos proběhne v neděli 13. listopadu od 11 do 18 hodin v Habrmannově parku v Plzni – Doubravce. Kromě dobrého jídla a pití samozřejmě nebude chybět ani živá hudba a další program.

YAMATO: Passion

Legendární japonský soubor YAMATO sestavený z těch nejlepších „Taiko“ bubeníků se po pár letech vrací zpět do České republiky s novou show Passion. Během dvouhodinové show budou diváci naprosto uchváceni a překvapeni množstvím energie, kterou jim členové souboru z pódia předají. Představení japonských bubeníků se koná v DEPU2015 v neděle 13. listopadu od 20 hodin.

Čtěte také

Soubor YAMATO založil v roce 1993 Masa Ogawa v Prefektuře Nara, která je považována za „kolébku japonské kultury“. V současné době zde soubor stále sídlí a s tradičními japonskými bubny „Wadaiko“ cestuje po celém světě. Během jejich velkolepé bubenické show , kde se mísí bubnování s tradičními japonskými motivy, je použito několik desítek originálních japonských bubnů (včetně bubnu „Odaiko“ vyrobeného z ohromného více než 400 let starého stromu).

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio