Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Tříkrálový průvod, koupání otužilců nebo parní vlak

Tento víkend můžete vyrazit na tradiční Tříkrálový průvod z náměstí do kostela U Ježíška v Plzni. Vypraven bude také Tříkrálový parní vlak a otužilci si zaplavou v Radbuze.

Stará synagoga v Plzni

Ve Staré synagoze v Plzni, kterou najdete ve vnitrobloku domů ve Smetanových sadech si můžete prohlédnout výstavu fotografií zachycujících interiéry velké synagogy.

Pěší pochod

Obec Chanovice pořádá v sobotu 8. ledna 19. ročník pěšího pochodu k uctění a zachování přírody a života v Pošumaví. Trasa: Chanovice – Dobrotice – Holkovice – Plácek - Újezd u Chanovic – Chanovice vede krásným územím, které je stále mezi vytipovanými lokalitami ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu a měří asi 9,5 km. Start je od 8.30 až 9.30 v IC zámku Chanovice. Konec pochodu bude od 12 hodin v KD v Chanovicích, kde zahraje kapela Nektar Boys a také uvidíte premiéru filmového dokumentu Zde je domov náš od filmaře a senátora Václava Chaloupka.

Výstup na Radyni

Stavovská unie studentů ZČU zve na Výstup na Radyni. Pochod začíná v sobotu 8. ledna v Černicích na točně - zastávce trolejbusu č. 13 v 11 hodin. Cílem je dostat se až na zříceninu Radyně.

Parní vlak

Tříkrálový parní vlak

Iron Monument Club Plzeň a Česká západní dráha vypraví Tříkrálový parní vlak, a to v sobotu 8. ledna. Vyjíždí ve 14:02 ze stanice Plzeň Již.Př. do Starého Plzence. Odtud pak vlak zamíří zpět v 15:19. Prodej jízdenek probíhá pouze ve vlaku.

Tříkrálový pochod

Tradiční tříkrálový pochod s cílem u kostelíku U Ježíška proběhne v neděli 9. ledna. Vychází se jako obvykle ve 14 hodin z náměstí Republiky. Cestou ke kostelu budou tři králové koledovat pro Tříkrálovou sbírku. Poté u kostela zahraje folklorní soubor Meteláček ze ZUŠ Chválenická a děti z MŠ Zelenohorská. Od 16 hodin proběhne v kostele poutní mše a po ní malý tříkrálový koncert pěveckého sboru Vox imperfecta.

Otužilci

Dobřanští Mroži pořádají Tříkrálové koupání. V neděli 9. ledna od 14 hodin se v prostoru bývalé plovárny na Radbuze uskuteční v pořadí už desátá tradiční taškařice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio