Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Věda a technika, otevřené dvorky nebo koncert Chinaski

9. září 2021

Věda je zábava a obsadí plzeňské náměstí. Otevírají se plzeňské dvorky a běží se Škoda FIT půlmaraton. Vybrat si můžete i z další pestré víkendové nabídky.

Den vědy a techniky

Náměstí Republiky zaplní v pátek 10. září od 9 do 18 hodin na pětatřicet expozic připravených Západočeskou univerzitou, středními školami a dalšími institucemi. Například na stanovišti Akustika na vlastní uši se dozvíte, jaký vliv na zvuk má prostor, ve kterém se šíří, a co umožňují se zvukem provádět moderní technologie. V expozici věnované chytrému oblečení poznáte, co všechno umí smart oděvy, a jinde se seznámíte s tím, jak lze pomocí frekvenčních ladiček harmonizovat člověka a zmírnit jeho stres. Na návštěvníky čekají také termokamery, miniaturní magnetičtí roboti, virtuální realita, astronomická pozorování, trenažér studentské formule, funkční model větrné elektrárny, nácvik první pomoci, ale i repliky pravěkých nástrojů, nejrůznější šifry a myšlenkové experimenty, nebo třeba jízda na segwayi a mnoho dalšího. Vstup do všech expozic je zdarma, podrobné informace k programu najdou zájemci na www.dnyvedy.cz.

Městské slavnosti ve Stříbře

„Říkáme jim opožděné Městské slavnosti, protože ty klasické se konají vždy v polovině června a letos se nám je kvůli covidové situaci nepovedlo uspořádat. A i když jsou tyhle trochu osekané, mají se návštěvníci na co těšit. Program slavností začne na Masarykově náměstí v 16 hodin, kdy zahraje dechová hudba Chodovarka, dále se představí například Cheerlearders z Domu dětí a mládeže ve Stříbře a od 18 hodin máme připravenou hudební show s polskou skupinou Boogie Boys. Ve dvacet hodin následně vystoupí Marta Jandová a večer zakončí v 21:30 slavnostní ohňostroj,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska David Blažek.

Kromě Městských slavností se stříbrské památky zapojily do programu Dnů evropského dědictví. „Smyslem je, že se zpřístupní památky po celém městě včetně těch, které není možné běžně navštívit. Od devíti hodin se zájemci mohou podívat například do kostela sv. Petra nebo do kostela Nanebevzetí Panny Marie, což jsou takové menší kostelíky, které v poslední době procházejí rekonstrukcí, a už se tam udělalo dost práce. Lidé mohou navštívit také hornický skanzen, radnici, objekt lehkého opevnění a tak dále. V muzeu budou zase probíhat historické ukázky na stříbrské téma,“ popsal David Blažek.

Ve Stříbře se současně v sobotu 11. září uskuteční také velká chovatelská výstava, její součástí bude i doprovodný program. Jedná se o 28. bodovací výstavu králíků, holubů a drůbeže. Uskuteční se v chovatelském areálu v Mánesově ulici a začátek je v osm hodin. K vidění tam bude na pět set kusů zvířat. Od 10:00 zahraje oblíbené duo Žákovec a Volínová a zhruba od půl čtvrté odpoledne budou vyhlášeni vítězové a proběhne předávání cen a pohárů.

Plzeňské dvorky

Plzeňské dvorky se i letos otevírají a k oblíbeným trasám v centru města přidá nově i Petrohrad. Přístupných bude 21 dvorků. Projít si je můžete sami, nebo v rámci dvou komentovaných prohlídkových okruhů v centru a jednoho na Petrohradě, anebo se zapojit do městské hry Zažij dvorky jinak. Lákadlem budou určitě dvě autogramiády, a to jednak knihy Věrtel pohádek a pověstí z celého Česka v Sedláčkově ulici 38 v 11:30, a také knihy Plzeňské procházky a výlety na náměstí Republiky 12 ve 13 hodin. U druhé autogramiády bude také oblíbená architektka Anna Hostičková, autorka knihy Plzeňské dvorky. Vstupenky na prohlídkové okruhy stojí 100 Kč a zakoupit je můžete v Muzeu strašidel. Přesné časy a trasy naleznete na www.plzenskedvorky.cz. Dvorky jsou otevcřené od 10 do 18 hodin.

Haydnovy hudební slavnosti

Další koncert letošního ročníku festivalu klasické hudby má název Sladká Francie | Slunná Itálie. V kapitulrní síni kláštera v Chotěšově vystoupí v sobotu 11. září od 18 hodin flétnistky Julie Braná a Anna Špelinová a spolu s nimi kytarista a loutnista Jan Krejča.

Škoda FIT Půlmaraton

V neděli 12. září bude Plzeň opět patřit běžcům. Na náměstí Republiky odstartuje již šestý ročník závodu Škoda FIT Půlmaraton, jehož trať provede běžce nejen centrem města, ale také areálem Škodovky, Borským parkem i podél řeky Radbuzy. Dětský běh začíná v 9:00 hodin, samotný půlmaraton se vybíhá v 11 hodin. Hlavním závodem celé akce bude půlmaraton. Pokud se však necítíte na celý půlmaraton, tak určitě neklesejte na mysli. Sestavte společně s kamarády, či kolegy tým a zaběhněte si štafetu na 4x5 km, jehož patronem je Všeobecná zdravotní pojišťovna, nebo štafetu 2x10 km. Dalším závodem bude pak oblíbený Konplan Rodinný běh, a pro ty nejmenší sportovce je připraven také Dětský běh Zdravotní pojišťovny MVČR.

Den s integrovaným záchranným systémem

U příležitosti Světového dne první pomoci pořádá 12. září spolek imPerfect, z.s. ve spolupráci s obcí Zbůch a SDH Zbůch první ročník Dne s integrovaným záchranným systémem ve Zbůchu. Pro návštěvníky je připraven od 14 do 17 hodin na louce za hasičskou zbrojnicí bohatý program. Spolupořádající Sbor dobrovolných hasičů Zbůch mimo jiné předvede svoji techniku, hasičská vozidla nebo také, jak může vypadat hasičský zásah. Zástupci Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni provedou zájemce problematikou první pomoci. Rozmanité preventivní programy zajistí organizace BESIP, Generali Česká pojišťovna, a.s. nebo Aliance žen s rakovinou prsu. Pro nejmladší návštěvníky si imPerfect, z.s. spolu s ESN Pilsen, z.s. připravily tematické tvořivé dílničky a zábavné soutěže.

Poděkování všem z první linie

Plzeňský kraj poděkuje za zvládnutí covidové pandemie v minulých měsících všem, kteří investovali své zdraví, čas a odhodlání v první linii. V neděli 12. září se proto v Klatovech na náměstí Míru uskuteční koncert kapely Chinaski. Již v červnu letošního roku se konal koncert nazvaný Děkujeme!, který v plzeňském amfiteátru spolupořádal Plzeňský kraj a město Plzeň jako poděkování zdravotníkům, záchranářům, policistům, hasičům či zaměstnancům v sociálních službách. Zářijová akce nazvaná „Poděkování všem z první linie“ je určena nejen jim. „Koncertem Chinaski chceme poděkovat i dalším obyvatelům Plzeňského kraje, kteří i v nelehké době plnili své pracovní povinnosti a udrželi tak v provozu řadu institucí, firem či služeb,“ přiblížila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová. Koncert pořádá Plzeňský kraj ve spolupráci s městem Klatovy. Občerstvení je zajištěno, vstup je ZDARMA a přijít může každý! Začátek je v 18 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio