Tisíce kilometrů ročně najedou kontroloři cyklistických tras

25. duben 2022 15:17, aktualizováno

Zahradní nůžky, hadr a pilka patří mezi základní vybavení cyklokontrolorů. V Plzeňském kraji při revizi značení najedou každý rok zhruba 4 tisíce kilometrů.

Projet všechny cyklotrasy a zkontrolovat nebo případně opravit značení podél cest. O to se v Plzeňském kraji starají cyklokontroloři z Klubu českých turistů, kterých je v regionu zhruba 20. Každý rok při tom musí projet zhruba 4 tisíce kilometrů značených cyklotras. „Značka musí být především viditelná,“ popsal jeden z kontrolorů Zdeněk Švojgr. Odstranit musí vše, co by v dobré viditelnosti značky bránilo. Ve své brašně má nůžky na odstřihnutí větví, pilku, ale také nádobu s vodou a hadr. „K výbavě patří třináctka a sedmnáctka klíč a nůž na odstranění samolepek,“ dodal.

Propojí se trasa Nová Hospoda – Tlučná – Vejprnice

„Cykloznačení se na rozdíl od pěšího značení kontroluje každoročně, veškerá kilometráž tady v Plzeňském kraji čítá 4 tisíc kilometrů,“ uvedl předseda Klubu českých turistů v Plzeňském kraji Josef Sýkora. „Počet cykloznaček, které jsou zničené nebo odcizené, je až kolem dvou set za rok, hlavně ve městech, kam ruka vandala dosáhne,“ doplnil.

V Plzeňském kraji podle Sýkory probíhají dva velké projekty v oblasti turistického značení. „Jedná se o propojení nové cyklostezky se stávajícím značením mezi Novou Hospodou, Tlučnou a Vejprnicemi. A přeznačuje se mezinárodní cyklotrasa číslo tři z Prahy až do Regensburgu, bude se dělat úsek na Tachovsku a Domažlicku,“ upřesnil.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio