Tisíce řidičů si v Plzeňském kraji stále nevyměnilo řidičské průkazy

29. srpen 2019 10:55

Skoro 269 tisícům řidičů v celém Česku skončí v průběhu roku 2019 desetiletá platnost řidičského průkazu. V Plzeňském kraji se to týká přes 16 tisíc řidičských průkazů.

Magistrát města Plzně apeluje na řidiče, kterým bude platnost řidičských průkazů končit, aby výměnu dokladu nenechávali na poslední chvíli na konec roku. Požádat o nový průkaz je možné tři měsíce před koncem platnosti toho současného. Expirace řidičských průkazů se jen v Plzni dotkne 5083 řidičů.

„Toto číslo je pro nás zvládnutelné, protože do konce roku zbývají ještě čtyři měsíce a Odbor registru vozidel a řidičů Magistrátu města Plzně je schopen odbavit až dva tisíce klientů za měsíc. Nicméně ze zkušeností, které s obdobnými akcemi máme, si dovolujeme odpovědné řidiče, kterým končí platnost řidičského průkazu, požádat, aby výměnu dokladu nenechávali až na konec kalendářního roku a přišli včas,“ uvedl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

O nový řidičský průkaz mohou lidé požádat na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností

Již neplatí, že řidič musí jít na úřad, do jehož obvodu spadá dle místa trvalého bydliště. Sebou si musí řidiči vzít jen současný řidičský průkaz a průkaz totožnosti. Fotografii pořídí pracovník úřadu přímo na místě. Výměna dokladu je zdarma.

„V případě, že občanovi už platnost řidičského průkazu propadla, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Pokud řidič využije vydání nového řidičského průkazu v expresním termínu do pěti dnů, přijde ho výměna na 700 korun,“ řekl vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek.

V případě, že bude řidič řídit s propadlým řidičským průkazem, hrozí mu pokuta na místě až 2 000 korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

V Plzni se můžou řidiči na magistrátní odbor registru vozidel objednat na konkrétní den i hodinu přes aplikaci Úřad bez čekání, a tím se vyhnout čekání ve frontě u přepážek.

autor: jik | zdroj: Magistrát města Plzně
Spustit audio