Tmavý chléb je skutečný Boží dar pro zdraví člověka
„Líbí se mi přirovnání, že chleba je Boží dar,“ vyzdvihuje význam jedné ze základních potravin člověka MUDr. Jan Vachek a dokládá její prospěšnost pro lidské zdraví.
„Chleba obsahuje tzv. pomalé sacharidy s poměrně nízkým glykemickým indexem. To znamená, že po jeho konzumaci příliš nestoupne hladina krevního cukru a my nedostaneme tak rychle hlad. Platí to zejména o tmavém celozrnném chlebu. Vhodný druh chleba také dokáže příznivě ovlivnit složení střevní mikroflóry. A v neposlední řadě je i dobrým zdrojem vlákniny a různých cenných minerálních látek,“ vyjmenovává přednosti chleba MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Klatovské nemocnice.
Kváskového chleba se podle něj nemusí bát ani lidé s intolerancí lepku: „Kváskový chleba se vyrábí tradiční metodou, která zaručuje poměrně dobrou stravitelnost. A to i lidem, kteří jinak mají po podobných potravinách zažívací problémy. Kvašení pomáhá odbourávat lepek.“
Je výživovými poradci doporučovaný žitný chléb skutečně zdraví prospěšný, nejsou v něm jedovaté námelové alkaloidy? Co důležitého stanovuje od února platná nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která mj. upravuje i značení chleba? V čem se liší semínkový, celozrnný a vícezrnný chléb? Poslechněte si MUDr. Jana Vachka ve výživové poradně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.