Tmavý chléb je skutečný Boží dar pro zdraví člověka

9. září 2020

„Líbí se mi přirovnání, že chleba je Boží dar,“ vyzdvihuje význam jedné ze základních potravin člověka MUDr. Jan Vachek a dokládá její prospěšnost pro lidské zdraví.

Chleba obsahuje tzv. pomalé sacharidy s poměrně nízkým glykemickým indexem. To znamená, že po jeho konzumaci příliš nestoupne hladina krevního cukru a my nedostaneme tak rychle hlad. Platí to zejména o tmavém celozrnném chlebu. Vhodný druh chleba také dokáže příznivě ovlivnit složení střevní mikroflóry. A v neposlední řadě je i dobrým zdrojem vlákniny a různých cenných minerálních látek,“ vyjmenovává přednosti chleba MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Klatovské nemocnice.

Kváskového chleba se podle něj nemusí bát ani lidé s intolerancí lepku: „Kváskový chleba se vyrábí tradiční metodou, která zaručuje poměrně dobrou stravitelnost. A to i lidem, kteří jinak mají po podobných potravinách zažívací problémy. Kvašení pomáhá odbourávat lepek.“

Je výživovými poradci doporučovaný žitný chléb skutečně zdraví prospěšný, nejsou v něm jedovaté námelové alkaloidy? Co důležitého stanovuje od února platná nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která mj. upravuje i značení chleba? V čem se liší semínkový, celozrnný a vícezrnný chléb? Poslechněte si MUDr. Jana Vachka ve výživové poradně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio