Topit tři dny do průlezového komína jedněmi kamínky a předpokládat, že se tak širokému komínu nic nestane, je nesmysl, říká kominice

29. září 2022

Kdo jezdí na chalupu celoročně a má tzv. „průlezový“ komín – tedy komín hodně široký, kam se na čištění vejde kominík a do něj vede několik kouřovodů z místností, kde v zimě topí, si může myslet, že má vyhráno. Stačí nadělat hodně dřeva, aby vyschlo nebo koupit uhlí. To ale dnes u nových nízkoemisních moderních kamen s nízkou teplotou spalin neplatí. Proč?

„Moderní spotřebiče na tuhá paliva mají kvůli emisím podstatně nižší teplotu spalin. U komínů s velkým vnitřním průměrem a nízkoemisních spotřebičů s nízkou teplotou spalin dochází k tomu, že spaliny (kouř) se dostanou do komína, tam se ‚rozpliznou‘ a nahoru nejdou. Komín bude mokrat a dehtovat,“ říká Dana Malinovská, kominice a revizní technička z Plzně.

Pokud nedokážete dostat spaliny nahoru do ovzduší přes komín teplotou, musíte jejich rychlost dohnat jinak. A to zúžením komína.

Kominík

Asi nejlépe by to mělo vypadat tak, že za revizním technikem – kominíkem, přijde zákazník, zaměří mu komín a zeptá se ho, jaký spotřebič na tuhá paliva si chce koupit. Následně začne počítat původní spalinovou cestu, porovná s kupovaným výkonem kamen, teplotou spalin, hmotnostním průtokem, obsahem CO2 ve spalinách. Pokud původní komín neodpovídá, jde spočítat optimální spalinová cesta a případné úpravy komína.

U 75 % kamen na tuhá paliva vychází průměr komína na 150–160 mm. Dříve byly standardem komíny o průměru 200 mm, které dnes na většinu nových tepelných spotřebičů nevyhovují.

Komíny „průlézáky“

U některých starých chalup jsou ještě tzv. komíny průlézáky, do kterých se při čištění vejde celý kominík. Takový komín slouží jako komín pro několik místností. „Naši předkové dříve věděli, jak komíny postavit, protože měli kamna, kde neřešili emise. Běžně dnes posíláme do průlezových komínů dvě nebo tři komínové vložky, aby měl každý spotřebič svou spalinovou cestu. Když byste do toho velkého průlezového komína topili jedním spotřebičem na pevná paliva s nízkou teplotou spalin, tak ten komín zničíte,“ vysvětluje kominice.

Dříve se stavěly chalupy s průlezovými komíny s pecí, v domě se bydlelo. Začalo se topit na podzim v září a přestalo v březnu nebo dubnu dalšího roku. Komín byl vyhřátý, v domě bylo teplo, a tudíž byl dům stabilní. „Dnes tyto objekty používají lidé jako chalupy. Přijedou v pátek, zatopí, a komín, než se ohřeje, tak už jsou zpátky doma v bytě. Proto topit tři dny do průlezového komína jedněmi kamínky a předpokládat, že se tak širokému komínu nic nestane, je nesmysl.“

Revizi komína nepodceňujte

Důležité je sehnat si kominíka nebo revizního technika, aby spočítal spalinovou cestu a porovnal se spotřebiči, které do komína budou připojeny. Někdy to může vyjít i bez vyvložkování. Ale z 90 % průlezové komíny pro nové současné spotřebiče nevyhovují a musí se vyvložkovat podle daného typu tepelného spotřebiče. Jinak bude mít komín mokré vnitřní stěny, a navíc ho zadehtujete.

Ceny za metr vyvložkovaného komína se liší. Je to případ od případu. Tam, kde to půjde dobře, orientačně zaplatíte za metr vložky daného průměru kolem 2 200 Kč i s prací. Tam, kde se bude muset navíc frézovat a dělat další práce, může metr vyjít i na 4 000 Kč.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.