Tradice přinášení ‚líta‘ ožívá. Děti a dospělí tak pozvali jaro do Nýrska

23. březen 2013

Se staročeskými tradicemi je to různé. Některé dodržují téměř všichni a všude, aniž by si to uvědomovali. Naopak některé už přežívají jen na několika místech. V poslední době se ale naštěstí objevuje čím dál více nadšenců, kteří se vracejí ke kořenům a pokoušejí se vrátit k životu i tradice už téměř zapomenuté. Jako třeba v Nýrsku, kde dnes do města přinesli ‚líto‘.

Nošení ‚líta‘ nebo také ‚létéčka‘ skutečně patří už k těm méně známým tradicím a jde o jakýsi protiklad k Moraně.

Minulý týden na Smrtnou neděli se totiž ze obce vynášela Morana jako symbol zimy a smrti a zpět se právě dnes přineslo ‚líto‘ jako symbol jara a nového života. V Nýrsku to z organizačních důvodů rozdělili do dvou víkendů, ačkoli tradice by měla proběhnout paralelně. Snad to ale ‚lítu‘ líto nebude.

‚Líto‘ je ve skutečnosti živý stromeček. Opět je zde patrný kontrast k Moraně, která se vyrábí ze staré slámy, hadrů a celkově z věcí, které už nikdo nepotřebuje. Naopak ‚líto‘ je živé, nazdobené vajíčky a barevnými pentlemi.

‚Líto' by podle tradice měl být smrček, v nýrské městské knihovně ale dnes ozdobily děti i dospělí břízu jako typičtější zosobnění přicházejícího jara.

Ozdobené líto

Zatímco sál prvního patra knihovny patřil tvůrčím aktivitám, kde se vytvářely ozdoby pro líto, druhá část bibliotéky patřila gurmánům. Zájemci zde mohli ochutnat staročeské pokrmy typické pro dobu postní.

Zavoněla zde například polévka z jarních výhonků a k ochutnání byly i ryze bramborové pokrmy jako třeba placky,šuprdla a šterce. Lidé mohli zakousnout i známější jídla jako mazanec, nádivku nebo velikonočního beránka.

Když bylo ‚líto‘ už nazdobené, družina asi stovky dětí a dospělých se vydala na cestu. Průvod za doprovodu hudebních nástrojů prošel ulicemi a na závěr bylo ‚líto‘ umístěno do vrhlíku na náměstí.

A nyní nezbývá než doufat, že tato tradice už opravdu přivolá tolik očekávané jaro.

autoři: Marína Dvořáková , en
Spustit audio