Tradiční májky letos většina vesnic nestaví. V Klenčí pod Čerchovem se téhle tradice ale nevzdali

1. květen 2020 07:20

Nižší než obvykle, ale stojí. Tradiční lidovou májku i přes současnou krizi postavili třeba v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku. Místní o tento zvyk nechtěli přijít, na rozdíl od většiny vesnic v Česku, které se rozhodly tento obyčej protentokrát vynechat.

Letošní májkou v Klenčí pod Čerchovem je opět vysoký kmen stromu zbavený kůry a ozdobený věncem s barevnými stuhami. Její stavba trvala zhruba půl hodiny a na starosti ji měl Jiří Hnyk: „Kolikrát je májka tak velká, že ji stavíme i hodinu a půl. Při normálním stavu staví májku 25 lidí, teď jsme si museli poradit podle nynějších pravidel, i proto je uzpůsobená délka májky na 18 metrů.“

Kousek od májky hoří ohniště, a za odměnu si chlapi dají i nějaké to pivo. Noc je dlouhá a májku je potřeba ještě uhlídat před případnými vetřelci. Kdyby ji někdo přišel podříznout, mrzelo by to o to víc, protože letošní májka je skutečně výjimečná. „Myslím, že tady fungujeme dobře a nikdo v okolí si naschvály nedělá. Každý si hlídá májku svojí, takže doufám, že se to nestane ani letos,“ doplnil Jiří Hnyk.

Tradice se časem změnila

Stavění máje je na vsích po celém Česku dlouhou tradicí. Časem si lidé i tento zvyk upravili, a jak potvrdila pamětnice Anna Mathauserová, stejné je to i v Klenčí pod Čerchovem.

„Dnes je vše jinak. Dříve chlapci postavili máj dívce, kterou měli rádi, a tím se prozradilo, kdo za kým chodí. To se potom zvrhlo a začal se stavět obecní máj. Všude bylo při hranicích spoustu vojáků, kteří v noci jezdili po vsích, máj uřízli a postavili si ho u kasáren. Pak se uznalo i tady v Klenčí, že aby ta májka tady na náměstí mohla stát, udělají se v továrně dlouhé železné traverzy, aby se nedala jen tak uříznout a byla zabezpečená. Jsem ráda, že i letos tady májka stojí, protože to patří k celoročnímu rituálu, a je to ozdoba,“ dodala pamětnice.

Se stavěním májky bylo v Klenčí pod Čerchovem každoročně spojené i tradiční společné opékání buřtů. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru museli organizátoři tuto akci přesunout na léto.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio