Tradiční rozhovor s biskupem Tomášem Holubem vám přinášíme i letos

24. prosinec 2018 08:00

Býval vojenským kaplanem nebo generálním sekretářem České biskupské konference. Už třetím rokem a tedy i třetí Vánoce je Tomáš Holub biskupem plzeňské diecéze.

„Nejmimořádnější vánoční svátky jsem prožil na Balkáně během vojenských misí. Jednu vzpomínku mám na vánoční půlnoční bohoslužbu na Arapuši v Bosně, na místě, které mělo pouze jednu vytočenou cestu mezi minovými poli, a kde byla jednotka českých vojáků. Já jsem tam dojel a sloužil mši na bedně od střeliva. A protože jsem chtěl, aby se zpívalo také Narodil se Kristus pán, tak jsem sebou měl CD, kde byla koleda nahraná, a vojáky jsem pozval, aby k tomu zpívali. Najednou i vojáci, kteří jinak vůbec nezpívají, začali velmi neuměle zpívat to „Nám, Nám narodil se“, a to je možná jedna z mých nejsilnějších vzpomínek, které když je něco mimořádného, se mi vybaví,“ zavzpomínal Tomáš Holub.

Dárek v sobě nese znamení

K Vánocům patří dárky, ať už v jakékoliv podobě. Pro plzeňského biskupa znamená dárek znamení.

„Je to znamení toho, že někoho máme rádi a že nám na něm záleží. My tím, že mu něco dáme, mu nabízíme znamení tohoto našeho zájmu, vděku a ochoty jít s ním dál životem. Myslím si, že u dárků by vždy tento rozměr měl být vědomě přítomen. Při výběru dárku by ta charakteristika něčeho, co ten dárek přesahuje, co možná není vidět, ale je na tom možná to nejdůležitější, by měla být v naší mysli,“ uvedl biskup.

Podle Tomáše Holuba je důležité, aby se o Vánocích lidé soustředili na to nepodstatnější: „Nechávám na každém, co vnímá, že je nejvíce obohacující a nejdůležitější o Vánocích. To co bych chtěl nabídnout každému je, aby měl ochotu škrtat věci méně podstatné, a uměl podtrhnout to opravdu nejpodstatnější. Potom budou Vánoce požehnané.“

Plzeňský biskup Tomáš Holub sám za sebe podtrhl štědrovečerní večeři v tom nejužším kruhu své biskupské rodiny. Což je otec František, otec Kryštof, biskupův generální vikář a sestry. A tu chvíli kdy si společně zazpívají koledy.

autor: lum | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio