Tradiční Slavnosti svobody letos Plzeň pojala vzhledem k 65. výročí velkolepěji

30. duben 2010

Slavnosti svobody v Plzni, které od 1. do 6. května připomenou 65. výročí osvobození města americkou armádou a konec druhé světové války, opět nabídnou bohatý program. Zahrnuje řadu pietních aktů, koncerty, soutěže, přehlídku práce policie a také Convoy of Liberty. V neděli v něm pojede po Klatovské třídě na 230 historických vojenských vozidel z ČR, Německa, Belgie, Švýcarska, Itálie a Francie. A jak řekla Martině Klímové koordinátorka slavností Hana Reitspiesová, v sobotu od 16 hodin začne U Ježíška velká historických bitva.

Poprvé se v Plzni na slavnostech objeví také dvojice nadzvukových stíhaček Gripen, které dvěma přelety zahájí nedělní přehlídku. Česká armáda se bude prezentovat tento víkend v areálu armádní střelnice v Lobzích. Lidé tam uvidí při vůbec první veřejné prezentaci dvojici obrněných transportérů Pandur, které v blízkých dnech čeká ostré nasazení v mírové operaci v Kosovu. Poprvé se v Plzni představí pasivní sledovací systém Věra, nástupce slavného radiolokátoru Tamara. K vidění budou také dvě moderní odpalovací zařízení a radiolokátor SURN-CZ protiletadlové raketové brigády, dělostřelecký radiolokátor Arthur, houfnice, raketomety, bojová vozidla Land Rover Kajman z výzbroje brigády rychlého nasazení, technika ženistů, dělostřelců a dalších jednotek.

Také americká armáda přiveze letos do Plzně ze základny ve Vilsecku v Německu svoji techniku. Budou to například obrněné transportéry Stryker v několika provedeních, nákladní taktické vozidlo, houfnice a terénní vysoce pohyblivá vozidla HMMWV (známý jako Humvee).

Slavností svobody se tradičně zúčastní i belgičtí a američtí veteráni, kteří město v květnu 1945 osvobozovali. Z Belgie jich bude sedm, z USA osmnáct. Mezi čestnými hosty jsou i jiní američtí veteráni či potomci slavných velitelů - tradičním hostem bude vnuk generála Pattona George Patton Watters a syn osvoboditele Plzně generála Nobleho Charles Noble.

Logo

Oslavy končí 6. května hlavním pietním aktem u pomníku Díky, Ameriko! na Americké třídě, jehož se zúčastní prezident Václav Klaus. Program oslav je na www.slavnostisvobody.cz.


autor: mkl
Spustit audio