Trampské hity - Vlajka

11. červenec 2020

Druhá polovina 20. let a 30. léta minulého století byla v Česku mimo jiné érou rozvoje trampingu. Přinesla mnoho nových písní, některé jsou trvalou součástí české populární hudby dodnes. Jsou to české evergreeny. Jedna z nich je zároveň hymnou trampů. Která to je?

Víte, jak vznikla píseň Vlajka, neoficiální trampská hymna? Na stránkách trampského magazínu najdete vyprávění samotného autora jejího textu Jendy Kordy: „Vlajka vznikla na začátku roku 1929. K mému bratru Františkovi docházel výborný houslista Vašek Skoupý a často si onu melodii přehrávali. Mně se také moc líbila, doprovázel jsem je na kytaru, a když v témže roce trampská osada Lone Star na Kačáku uspořádala svůj první trampský večer, napsal jsem na zmíněnou melodii text a hned jsme ji s kamarády z Lone Staru nacvičili a poprvé na jejich večírku zazpívali. To, že se jí pak dostalo pocty nejvyšší, jsem se dozvěděl až dlouho po druhé světové válce, kdy jsem byl svědkem, jak na jednom trampském večeru při jejím zpěvu celý sál povstal. Mně šel při tom mráz po zádech. Škoda, že se toho nedožil můj bratr Frantík. Děkuji všem kamarádům trampům za uznání. Nesmírně si toho vážím“. Tolik Jenda Korda.

Tak jen dodejme, že pravé jméno Kačáku je Loděnický potok, je v povodí obce Loděnice v Křivoklátské vrchovině, a že Kačák se mu říká podle obce Kačice ležící nedaleko Lán, do řeky Berounky se vlévá ústí nad obcí Srbsko. Trampskou hymnu nám zazpívá Jan Nedvěd.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.