Tramvaj plná hudby dnes bude jezdit Plzní

Jedná se o benefiční akci na záchranu historických varhan ve Šťáhlavech. Akci pořádají studenti Církevního gymnázia spolu s dopravními podniky.

Tramvaj plná hudby bude jezdit dnes od 13 do 16 hodin v Plzni na trase Světovar-Hlavní pošta a přes Sady Pětatřicátníků se bude vracet zase zpátky. Tramvaj bude mít tradiční žlutou barvu, ovšem netradiční výzdobu i osazenstvo. Nejenže bude vyzdobená obrázky dětí, ale také se v ní lidé po celou dobu jízdy rozhodně nebudou nudit. Vystoupí v ní Pěvecký sbor a Komorní orchestr Církevního gymnázia Plzeň.

Jednomanuálové varhany sestrojil roku 1856 Ferdinand Guth z Čisté, mistr varhanář z 5. generace slavného rodu Guthů, který za svou éru vytvořil desítky varhan po celých Čechách (např. i ve Starém Plzenci v kostele sv. Jana Křtitele). Bohužel většina těchto nástrojů se do dnešní doby nedochovala v původním stavu anebo již zcela neexistují. Jelikož je strop kůru v kostele příliš nízký, nebylo možné největší píšťaly postavit standardním způsobem. A tak je F. Guth položil vodorovně pod podlahu kůru. Jedná se o evropský unikát!

„Ve volném čase děti natrénovaly písničky a na nástroje skladby. Budou prezentovat obrazy a hrát divadelní scénky. V tramvaji budeme mít kasičku, která je pod veřejnou sbírkou, to znamená, že je zapečetěná a na úřadu se vše přepočítá, takže se nikdo nemusí bát. Kdo bude chtít, může přispět a nemusí to být žádné vysoké částky. Hlavní je vzbudit v lidech zájem,“ řekl koordinátor akce Jakub Šedivý.

Ve stejný čas vyjede do centra města tramvaj ještě ve středu 29. května. Jízdné je po oba dny zdarma.

Studenti Církevního gymnázia a Jakub Šedivý nebojují za šťáhlavské varhany poprvé. Kromě Tramvaje plné hudby dělají i řadu benefičních koncertů a přispět mohou lidé i prostřednictvím veřejné sbírky. Rekonstrukci unikátních varhan pomůže financovat také Plzeňský kraj, který zaplatí 80 procent z celkové částky. Ta je zhruba dva miliony korun.

Více o projektu včetně přesné polohy tramvaje plné hudby najdou zájemci na facebookovém profilu @stahlavskevarhany.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio