Tramvaje v Plaské ulici v Plzni budou jezdit po železničních kolejích

13. srpen 2021 16:00, aktualizováno

Modernější, tišší a méně prašná bude tramvajová trať v plzeňské Plaské ulici. S opravou se začne od 20. srpna a město za ní zaplatí 63 milionů korun. Během rekonstrukce dopraví cestující od stanice Gera na konečnou a zase zpátky autobusy.

Tramvajová trať v plzeňské Plaské ulici projde rekonstrukcí

Během rekonstrukce tramvajové trati v Plaské ulici se použijí železniční koleje, které mají výrazně nižší vibrace a je od nich i menší hluk. Novinek však bude více. Třeba kolejový rošt z pražců z předpjatého betonu nebo uložení kolejnic s novými komponenty z recyklované pryže, které ztlumí hluk a vibrace kolejnic.

„Následně bude položena vodozádržná vrstva pro zeleň a v příštím roce vysazeny rozchodníky. Ozelenění trati, které je v Plzni teprve druhé po Slovanské aleji, by mělo přinést mnohem nižší prašnost a dalším způsobem snížit hluk," uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule.

Trať se rekonstruuje kvůli jejímu technickému stavu. Jezdit se po ní začalo před 31 lety. Opravovat se bude zhruba 850 metrů dlouhý úsek, tedy kromě části v křižovatce ulic Okounová a Plaská, která už opravená je.

Kvůli opravě trati dojde k výluce na tramvajové lince číslo 1 v úseku Slovany – U Gery, V opačném směru pak Mozartova – Slovany. Tramvajovou dopravu tak nahradí autobusy. Výluka je zatím naplánovaná od 20. srpna do 18. listopadu.

Další tramvajové úseky na opravu teprve čekají. Kromě Plaské ulice letos dojde i na opravu další tramvajové trati, křižovatky ulic Křimická a Vejprnická ve Skvrňanech. Jasný termín ale ještě není znám.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio