Tramvajová trať do Libuše je dokončena. Od soboty na ní bude zahájen pravidelný provoz

26. květen 2023 18:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy v sobotu zprovozní novou tramvajovou trať do Libuše. Prodlouží linku číslo 17, zavede novou autobusovou linku 126 a zároveň zruší linku 165. Po nové trati se zkušební jízdou byla projet naše reportérka Karolína Burdová.

Na trase dlouhé necelé dva kilometry bude jezdit linka číslo 17, ve špičce budou tramvaje mezi zastávkami Sídliště Modřany – Libuš jezdit každých osm minut. Ve všední dny pak přes poledne každých deset minut, o víkendech po patnácti minutách a večer každých dvacet minut.

V novém úseku vzniknou čtyři zastávky: Hasičská stanice Modřany, Observatoř Libuš, Sídliště Libuš a Libuš. Kromě toho Dopravní podnik hl. m. Prahy také přejmenuje některé ze stávajících. Zastávka Pavlíkova se bude nově jmenovat Libuš, dosavadní zastávka Libuš ponese nový název Stará Libuš a současná zastávka Na Drahách se bude jmenovat Zbraslav.

Zároveň dojde k řadě změn autobusových linek v oblasti Jižního Města, Libuše, Modřan i Zbraslavi. Linka 165 skončí úplně, nahradí ji tramvaj číslo 17, mezi Modřany a Zbraslaví pak prodloužené linky 139 a 246, mezi Libuší a Jižním Městem linka 154.

Vznikne také nová linka číslo 126, která pojede z Jižního Města přes Chodov na Háje a dále do Křeslic až do Uhříněvsi, kde bude končit u tamního nádraží. Zkrácenou trasu pak bude mít linka 213, která nepojede k uhříněveskému nádraží, ale skončí na Jižním Městě. Změny se pak dotknou i autobusů 197 a 247.

Dopravní podnik letos plánuje zprovoznit další tramvajové tratě, třeba z Holyně do Slivence nebo z Divoké Šárky na Dědinu. V příštím týdnu by chtěl otevřít zrekonstruovanou trať z Krejcárku na Palmovku.

autor:
Spustit audio