Tramvajová vozovna na Slovanech projde rekonstrukcí

21. září 2020 15:35

Během dvou let by se slovanská tramvajová vozovna měla proměnit na moderní, mnohem tišší a daleko více ekologickou. Již letos v prosinci započnou první demolice starých částí a budov.

Zbourání neprůjezdné haly a výstavba haly pro opravu a údržbu tramvají, zbudování provozně-administrativní budovy a zázemí pro středisko drážní cesty, tak má podle Pavola Ondovčáka, vedoucího rozvoje a investic Plzeňských dopravních podniků, vypadat harmonogram rekonstrukce vozovny. Ta by měla vyjít na 1,6 miliardy korun, ale téměř 800 milionů mohou pokrýt dotace.

Práce započnou již letos, a to za plného provozu. Cestující by však neměli být tímto stavem nijak omezeni.

Nadměrný hluk by se měl zredukovat

Lidé, kteří v blízkosti tramvajové vozovny bydlí, zaznamenávají obtěžující nadměrný hluk z vozovny, který např. v noci překračuje povolené limity. Ten by se však měl díky rekonstrukci snížit. „Díky zakrytí je hluk výrazně omezen a je odcloněn administrativní budovou. Tím pádem v místech, kde je obytná zástavba, je hluk výrazně redukován,“ poznamenal hlavní inženýr projektu rekonstrukce Jan Kočí.

Nově by měla být celá vozovna pokryta živou zelenou střechou, která umožní akumulaci dešťové vody, jež se může následně využít pro mytí tramvají. Finální vizualizaci slovanské vozovny si budou moci zájemci prohlédnout 29. října v KD Šeříková.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio