Tramvajové depo v Plzni na Slovanech se už rýsuje

18. srpen 2021 17:55

Staré budovy tramvajového depa na Slovanech šly už skoro všechny k zemi a nové se postupně budují. Původní koleje z roku 1943 nahradí několik kilometrů nových. 

Tramvaje v Plzni začaly tento týden využívat nový vjezd do depa na Slovanech. Jde o součást rozsáhlé rekonstrukce, která zabere zhruba dva roky. V místě původní brány stavební firma přerušila tramvajové vedení a dělníci začali vytrhávat původní koleje. Položeno bude zhruba 5 kilometrů nových.

„Přestali jsme používat vjezd, který byl typický pro vozovnu na Slovanech od roku 1943 v ose Slovanské aleje směrem k Vodárně. Nově se tramvaje vypravují do Slovanské aleje ve směru na Světovar,“ uvedl Jiří Trnka, technik elektrické dráhy Plzeňských městských dopravních podniků.

V depu ale stále chybí nový výjezd pro tramvaje, což působí problémy. „Z provozního hlediska je to velká komplikace, protože jediná kolej, která do toho areálu ústí, je využívaná pro vjezd i výjezd tramvají a přesun vozidel na údržbu. Také nám tady jezdí stavební technika provádějící rekonstrukci,“ vysvětlil Trnka.

„Je zde zhruba třetina tramvají. Zbytek deponujeme na různých konečných zastávkách. Odstavování vozidel mimo areál je pro nás komplikací s ohledem na údržbu a ostrahu, ale je to nutné, abychom tento areál dokázali dotáhnout do finále,“ doplnil technik. V budoucnu je odstav tramvají plánovaný uvnitř haly, která vzniká. 

Zmodernizované depo by mělo být hotové na podzim příštího roku.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková , nkr
Spustit audio