Trápila ho nedůvěra lidí, pobláznil je kolotočem. A co chystá dál?

23. říjen 2014

Divadelník Petr Forman, umělecký šéf společnosti Plzeň 2015, s týmem spolupracovníků připravuje podobu toho, jak se bude Plzeň v příštím roce prezentovat jako evropská kulturní metropole. Už ochutnávka s magickým kolotočem zabrala…

Všichni letí na rybu. A je to tak všude. V Plzni ještě do 2. listopadu

Na výtvarném kolotoči v centru Plzně, který je jakousi programovou vstupenkou do roku 2015, lidé ovládají obrovské mechanické loutky. Každý z návštěvníků rozehrává zvíře, na kterém zrovna sedí. Největší zájem je o rybu, která létá do výšky. Až když je ryba obsazena, vrhají se lidé na bizony a hmyz. Podobné zkušenosti líčí i technici z Francie, kde má kolotoč svůj domov. Jak poznamenává Petr Forman, z návštěvníků umělecké atrakce se vlastně stávají loutkáři. Hrají divadlo pro ostatní, kteří stojí kolem a vše pozorují. Kolotoč v Plzni odvezl už více než 30 tisíc lidí - dětí i dospělých. Na náměstí Republiky ho můžete navštívit ještě do 2. listopadu.

Kolotoče Le Manège Carré Senart Francoise Delarozièra

Čtěte také

Nové zvony, pivovarští koně, lodičky i sokolové. V lednu to všechno začne…

Do konce letošního roku tým společnosti Plzeň 2015 žádnou zásadní akci nechystá, i Nový rok si Plzeňané užijí v tradičním duchu. 17. ledna proběhne slavnostní zahájení Evropského hlavního města kultury a stěžejním prvkem bude společný moment na náměstí. Tam by se z několika stran měly sejít průvody lidí, přidají se například sokolové, loutky, školáci i pivovarští koně, vyjedou staré hasičské vozy. Všude bude plno barev a hudby, poprvé zazní nové zvony pro plzeňskou katedrálu. Peníze na ně sesbírali Plzeňané, což uměleckému šéfovi společnosti Plzeň v době, kdy lidé počítají každou korunu, přijde do jisté míry jako zázrak. Sounáležitost, soudržnost i hrdost zdejších lidí ho mile překvapila.

Nové dva zvony zasvěcené sv. Marii a sv. Janu Nepomuckému, kterým Plzeňané láskyplně přezdívají "Jeníček" a "Mařenka", krátce před vyzdvižením do věže katedrály svatého Bartoloměje.

Čtěte také


Přijede i Miloš Forman? Asi těžko…
Oscarový režisér Miloš Forman už v posledních letech příliš necestuje a na kulturu by ho syn Petr do Plzně dostal jen stěží. Když už, tak možná na pivo. Hned vedle sošek Oscarů a dalších filmových cen si proslulý režisér hýčká certifikát pivního misionáře, který dostal před lety od Plzeňského Prazdroje. Když ho chtěli synové Petr s Matějem potěšit, propašovali mu do Ameriky v PET lahvích nepasterizované nefiltrované plzeňské pivo.

Už se kritizuje, přitom se ještě nic neukázalo

Prvotní nedůvěra lidí v projekt Evropského hlavního města kultury Petra Formana velmi trápila. Do jisté míry je podle něj logická. Od zisku titulu uplynula řada let, vše je zatím ve fázi příprav bez zásadního viditelného efektu. Veřejnost tak může nabýt dojmu, že se vlastně nic moc nedělá, a ztrácí v projekt důvěru. Prošla si tím i jiná evropská města, která v minulosti titul získala. U nás je situace horší o 40 let života v komunismu. „Bude chvilku trvat, než z toho vyrosteme a budeme se na svět dívat s větším nadhledem,“ dodává Petr Forman a věří, že projekt EHMK nám otevře nové světy a rozšíří obzory.

Plzeň od revoluce neskutečně zkrásněla

K Plzeňskému kraji má umělecký šéf společnosti Plzeň 2015 daleko blíže než k jiným českým regionům. Jezdil sem na Manětínsko za babičkou a dědou, často tady trávil letní prázdniny. V Plzni pracoval ještě před revolucí, když tu připravoval divadelní představení. Z toho, jak západočeská metropole tehdy vypadala, mu bylo smutno. „Teď, když jste tady, zvlášť když svítí sluníčko, to je nádhera,“ říká dnes s tím, že město na první pohled v průběhu posledních let zkrásnělo a vykvetlo.

Proč je magický kolotoč čtvercový a jsou na něm zrovna bizoni, ryby a hmyz? Jak se mění důvěra lidí v projekt EHMK 2015? Objeví se příští rok v kulturním programu Plzně přeštický strakáč? A kde se u Petra Formana vůbec vzala láska k praseti, které má na tričku, v e-mailové adrese i ve vyzváněcím tónu telefonu? Celý rozhovor si poslechněte pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek

Spustit audio