Trenér Bílek po sezoně skončí u fotbalistů Plzně, klub mu neprodlouží smlouvu

9. květen 2023 18:00, aktualizováno

U fotbalistů Plzně po sezoně skončí trenér Michal Bílek, který loni dovedl Viktorii k mistrovskému titulu. Bývalému reprezentačnímu kouči v létě vyprší dvouletá smlouva a západočeský klub podle webových stránek nevyužije opci na její prodloužení.

Bílek v květnu 2021 nahradil odvolaného slovenského trenéra Adriana Guľu a s týmem skončil na pátém místě ligové tabulky. V následujícím ročníku ale Plzeň pod vedením osmapadesátiletého kouče vybojovala nečekaný titul a přes tři předkola postoupila do skupinové fáze Ligy mistrů. Viktoria v konkurenci gigantů Bayernu Mnichov, Barcelony a Interu Milán skončila bez bodu poslední.

"V první řadě bych chtěl Michalu Bílkovi poděkovat. Přišel k nám ve chvíli, kdy se nám nedařilo a byli jsme ve velkých problémech. Dokázal celý tým zmobilizovat, zachránit sezonu a v té nadcházející nás dovedl jak k senzačnímu mistrovskému titulu, tak i účasti v prestižní Lize mistrů," uvedl generální ředitel a majitel plzeňského klubu Adolf Šádek.

"Prožili jsme s Michalem neuvěřitelně silný příběh, který se nesmazatelně zapsal do klubové kroniky, a on na tom měl obrovskou zásluhu. Nyní jsme se však rozhodli, že se naše cesty rozdělí a nebudeme uplatňovat opci. V tomto kontextu se budou po sezoně řešit i zbývající členové realizačního týmu," přidal Šádek. Bílkovými asistenty jsou bývalí hráči Viktorie Pavel Horváth, Marek Bakoš a Matúš Kozáčik jako kouč brankářů.

Zatímco po loňském podzimu Plzeň vedla ligovou tabulku, na jaře se Západočechům přestalo dařit a propadli se na třetí pozici, kde mají čtyři kola před koncem nadstavbové části propastnou ztrátu 13 bodů na vedoucí Spartu a 11 na druhou Slavii.

Během podzimní části nejvyšší soutěže Viktoria prohrála pouze jednou, ale po zimní přestávce utrpěla už šest porážek. Bílek byl některými novináři, experty a fanoušky kritizován za příliš defenzivní pojetí hry.

"Náš cíl je jasný, chceme sezonu dohrát co nejlépe, tedy posbírat co nejvíce bodů, zajistit si definitivně třetí příčku zaručující účast v evropských pohárech a důstojně se rozloučit jak s celým fotbalovým ročníkem, tak i s trenérem Michalem Bílkem," dodal Šádek.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio