Třetina Němců může poslouchat stanice šířené ve standardu DAB+

13. leden 2023

Posluchači v celém Německu stále častěji volí digitální rádio DAB+. Všechny klíčové ukazatele roku 2022 dokládají rostoucí oblibu příjmu digitálního rozhlasu: počet přijímač v domácnostech, rostoucí rozmanitost nabídky programů a využívání rádia přes DAB+.

Poslech rádia je v sousedním Německu stále větším trendem a poslech programů přes DAB+ roste, jak potvrzuje Mediální analýza 2022 Audio. V nejširší skupině posluchačů má nyní DAB+ podíl 27 procenta, v předchozím roce to bylo něco málo přes 20 procent. Z toho těží i tři celostátně vysílané programy Deutschlandradia: Deutschlandfunk má 10,55 milionů posluchačů, Deutschlandfunk Kultur 4,87 milionů a Deutschlandfunk Nova až jeden milion.

Třetina Němců, a tedy o více než 2,1 milionu lidí více než v roce 2021, má přístup k příjmu rádia DAB+. Počet DAB+ rádií v domácnostech stoupl na přibližně 23,8 milionu. To je zhruba o 2,2 mil. zařízení více než v roce 2021. Počet FM rádií bude nadále klesat, zejména v automobilech, kde je DAB tuner již jako základní výbava všech nových vozů. Každé čtvrté autorádio u našich západních sousedů má nyní digitální příjem přes DAB+ a/nebo internet.

autor: lukpo
Spustit audio

Související