Karel Černoch by slavil 80. narozeniny

12. říjen 2023

Karel Černoch byl osobitým a přesvědčivým interpretem, který do svého projevu vkládal svůj talent, životní zkušenosti i nadhled. Jeho život byl plný zvratů a změn, přesně podle úsloví „jednou jsi dole, jednou jsi nahoře“.

Své výsadní postavení zpěváka s mimořádným rozsahem si Karel Černoch vydobyl v 60. letech, kdy postupně zpíval se skupinami Karkulka, Komety, Donald a hlavně Juventus. Prostřednictvím Rozhlasové houpačky se staly velmi populárními zvláště písně Nářek převozníka, Zrcadlo a Ona se brání.

Karel Černoch nedokončil studia na střední výtvarné škole a vyučil se klempířem. Kromě jiných zaměstnání pracoval jako kulisák Filmového studia Barrandov. Ve skupině Juventus vyzrál jako zpěvák i autor, dodnes se hraje píseň Zrcadlo, ke které napsal hudbu. Po problémech s normalizací se vrátil do sdělovacích prostředků v roce 1971 a stal se zpěvákem středního proudu. Vystupoval načas jen klubově s kytarou, potom v programu Evy Olmerové v pražském divadle Ateliér, s Petrou Janů i s vlastní skupinou Akvarel. Po revoluci se stal úspěšným muzikálovým hercem a zpěvákem.

Muž mnoha profesí, výjimečného uměleckého záběru a především zpěvák s hlasem, který obsáhl mnohé polohy snad ve všech žánrech, to byl český zpěvák Karel Černoch, srdcem rocker.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio