Tři velké kostely v Plzeňském kraji zahájí letos opravy za stovky milionů

5. únor 2018

Obnovy se dočkají jezuitský kostel v Klatovech, plzeňská katedrála a klášterní kostel v Plasích. Rekonstrukce přijdou celkem na 275 milionů korun. Biskupství se do nich pustí díky evropské dotaci z programu IROP, která pokrývá většinu nákladů.

Prvního února odstartovala oprava jezuitského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce na náměstí v Klatovech. Rekonstrukce přijde na 102 miliónů korun. „Je to celková rehabilitace vnitřního prostoru od fresek, přes varhany až po technické věci, které se týkají elektroinstalace a osvětlení. A také turistického propojení mezi spodní částí, kde jsou mumie jezuitů a občanů Klatov, s prostorem kostela, čímž vznikne nový turistický okruh, který bude obsahovat i vnitřek kostela,“ řekl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Věřící se v Klatovech scházejí obvykle v arciděkanském kostele. Jezuitský kostel bude proto po dobu rekonstrukce zcela uzavřený. Oprava bude hotová do konce příštího roku.

Opravy čekají také plzeňskou katedrálu

Letos v březnu by měla začít oprava katedrály svatého Bartoloměje v Plzni. Má jít o největší opravu katedrály za posledních 100 let. Práce přijdou na 103 miliónů korun. „Věřím, že začneme začátkem března a také věřím, že konec rekonstrukce bude na Vánoce roku 2020,“ doplnil plzeňský biskup.

Projekt je zaměřený především na interiér katedrály. Rekonstruovat se budou fresky, oltáře, elektroinstalace, osvětlení, sociální zázemí nebo kněžiště. Díky opravám se také nově návštěvníkům zpřístupní prostory historického krovu katedrály. Rekonstrukce si vyžádá i dočasné uzavření katedrály.

„Bohužel není možné všechny opravy dělat tak, aby nedošlo k úplné uzavírce. Budeme se snažit, aby netrvala déle než půl roku. Kdy přesně nastane, záleží na tom, jak se nám povede synchronizovat jednotlivé práce, které tam budou probíhat,“ uvedl Tomáš Holub.

Rekonstrukce se dočká i kostel v Plasích

V dohledné době má začít i oprava klášterního kostela v Plasích. Podle biskupa Holuba by oprava měla skončit do konce roku 2020 a bude stát 70 miliónů korun.

Evropská dotace pokrývá u kostelů v Klatovech, Plzni i Plasích 95 procent nákladů. Zbytek zaplatí plzeňské biskupství ze svého rozpočtu a z dalších zdrojů. S financováním pomohla plzeňské diecézi města Klatovy a Plzeň a peníze přidal i Plzeňský kraj. Na opravy přispějí ale například i ostatní diecéze.

autoři: lum , jik
Spustit audio