Triatlonový festival ovládne Bolevecký rybník

14. červen 2019 13:30

Plzeň hostí další ročník triatlonového festivalu. Školákům patří dnešek 14. června, profesionálové budou v okolí Velkého boleveckého rybníka soutěžit během soboty.

Plzeň je opět centrem českého triatlonu. Letošní festival zařazený do série X-Terra Czech Tour nabídne v okolí plzeňských boleveckých rybníků tradičně závody profesionálů i „hoby“ sportovců. „Letos bude dramatičtější závod mužů, kde máme Honzu Kubíčka, našeho nejlepšího závodníka z mistrovství světa na Havaji,“ předpověděl zakladatel plzeňského triatlonového festivalu a také majitel bronzové olympijské medaile ze Sydney Jan Řehula. „Očekávám velký souboj s Lukášm Kočařem, který tam vloni závodil, byl dlouhou dobu na šestém místě, ale pro technické potíže s kolem byl nucen ze závodu odstoupit. Má velkou motivaci a my jsme rádi, že si náš závod zařadil do svého plánu,“ doplnil Řehula.

Na tratě kolem Velkého boleveckého rybníka se vydá i juniorská mistryně světa v cross triatlonu a také evropská šampionka Pavlína Vargová z Plzně. Před několika dny si vyzkoušela první závod v kategorii elite. Doma v Plzni to ale bude kategorii do 23 let. A dokonalá znalost tratí, kde pravidelně trénuje? Prý to může být výhoda. „Mně přijde, že je to jednoduché, je to takové ‚jezdivé‘. Nějaký výjezd tam je, sjezd také, plave se v Boleváku na jeden okruh, na kole pojedeme tři okruhy, budou tam převážně lesní cesty trochu asfaltu, single track, takže tam bude i trochu techniky,“ popsala Vargová.

Téměř jako povinnost mají triatlonový festival členové plzeňské Triatlonové akademie. A podle šéftrenéra Jana Řehuly by v několika kategoriích měli dosáhnout i na medailová umístění. Pátek patří aquatlonu a závodům žáků základních a středních škol. Sobotní program triatlonového festivalu odstartují okolo 9. hodiny dětské kategorie. Hlavní závod elite má start v 15 hodin a 30 minut.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio