Tříkrálová sbírka odstartovala i na západě Čech, podpořit můžete víc než 50 organizací a konkrétních rodin

3. leden 2019 19:27

Na mnoha místech celé republiky začala Tříkrálová sbírka. V Plzni popřáli malým koledníkům také biskup a primátor. Organizátoři v obou západočeských krajích očekávají, že se letos vybere víc než loni.

Začátek nového roku už tradičně patří Tříkrálové sbírce. Letos začala živým betlémem, modlitbou plzeňského biskupa Tomáše Holuba i žehnáním křídy. Lidé se mohou těšit i na řadu doprovodných akcí.

Loni vybrali malí koledníci v plzeňské diecézi, tedy v Plzeňském a Karlovarském kraji, přes pět milionů korun. Letos by to mohlo být ještě o něco víc. Koledníky Tříkrálové sbírky můžete potkat v ulicích až do 14. ledna. Do měst a obcí Plzeňského i Karlovarského kraje jich vyrazí přes tři a půl tisíce.

„V doprovodu dospělé osoby, která je označená bydlištěm, jménem, příjmením a číslem občanky. Kasičky samozřejmě musí být zapečetěné, aby bylo všechno v pořádku,“ vysvětlil mluvčí Diecézní Charity Plzeň Miroslav Anton.

Tři krále by si tak lidé na ulici nebo i kdekoliv jinde neměli s nikým splést. Koledníky je možné potkat téměř po celé diecézi, tedy skoro po celých západních Čechách.

„Ve všech těch okresních městech určitě. Pak jsou to ale i různá menší místa jako Staňkov, Přeštice. Dá se říct, že na všech těch bývalých okresních městech a menších obcích,“ upřesnil ředitel Diecézní Charity Plzeň Jiří Lodr.

Koledovat vyrážejí malí i velcí, vybraná částka je rok od roku vyšší

Shánění koledníků někdy nebývá jednoduché. V případě dětí záleží hlavně na chuti rodičů. Ale koledovat často chodí i sami dospělí. Jarmila Procházková vyráží se svým pěveckým sborem a dalšími školáky vybírat peníze každý den do 11. ledna. Do ulic Plzně tak z její skupiny vždy vyrážejí čtyři trojice. Loni se svým tříkrálovým doprovodem vybrala 150 000 korun. V celé plzeňské diecézi se ale vybralo víc než pět milionů korun.

„Zatím každý rok jsme překonali ten minulý rok, ale jsem si vědom s velkou pokorou, že to tak nemusí být a budu vděčný za každou korunu, která se podaří najít,“ řekl Jiří Lodr.

Informace o tom, koho mohou letos zájemci podpořit, jsou k dispozici na stránkách Diecézní Charity. Celkem je to 54 možností. Kromě domů pro seniory, azylových domů a podobných zařízení mohou lidé svým darem pomoci i přímo konkrétním lidem nebo rodinám, které se třeba starají o postiženého člověka. Další podrobnosti najdete zde.

autoři: Jan Markup , sch
Spustit audio

Nejnovější zprávy