Tuky z pánviček a fritéz i letos o Vánocích potrápily plzeňskou Čistírnu odpadních vod

27. prosinec 2018 16:00

Ucpané kanalizační roury nebo čerpadla na čistírnách odpadních vod - i to přináší vánoční svátky. Olej z pánviček totiž často končí ve dřezu nebo v záchodě. A tam rozhodně nepatří.

„Během vánočních svátků tradičně pozorujeme větší množství tuku ve stokové síti a na čistírně odpadních vod. Oleje, které se po přípravě štědrovečerní večeře dostanou do odpadu, se postupně ochlazují a shlukují se do pevných částic, které na sebe následně nabalují nečistoty plavené ve stokové síti. Postupně může dojít k jejímu ucpání nebo k ucpání čerpadel na čerpacích stanicích, což sebou samozřejmě nese zvýšené opravy těchto zařízení,“ vedoucí plzeňské Čistírny odpadních vod Milan Rataj.

Opravu ucpaných zařízení provádí obslužná skupina čistírny, pokud je ale znečištění větší musí podle Milana Rataje přijet fekální vůz a provést výraznější čištění čerpacích stanic.

Další nečistoty registruje čistírna na česle, kde se kromě tuku zachytávají třeba vlhčené ubrousky a další nečistoty, které do stokové sítě nepatří. „Tady se tuku zbavujeme pomocí pilin, které jej na sebe nabalují. Posléze je separujeme se shrabkami, které se odvážejí k další likvidaci,“ vysvětlil Milan Rataj.

Plzeňská čistírna si dokáže poradit i s velkým nárůstem nečistot

Rozdíl v přítomnosti tuku v odpadní síti oproti zbývajícímu roku je patrný. Čistírna o velikosti té plzeňské si i s takovým nárůstem, který o Vánocích nastává, ale dokáže poradit. Problémem podle Milana Rataje může být také ucpané kanalizační potrubí: „Jde zejména o malé profily. Prvotní ucpání může nastat už ve dřezu v samotných domácnostech v přípojkách ke stokové síti.“

Návod, jak komplikacím s tukem v odpadní síti předejít, je jednoduchý. „V žádném případě by tuky lidé neměli vylévat do kanalizace, ale měli by je shromažďovat do nádob, a posléze je odevzdat ve sběrném dvoře. Ročně do plzeňské čistírny odpadních vod přiteče 18 milionů kubíků vody, kterou následně vyčistíme a vracíme ji zpět do řeky Berounky,“ dodala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Celkově má město 550 kilometrů kanalizačního potrubí, které odvádí jak vodu dešťovou tak i splaškovou.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio