Turisté budou mít na šumavské Kvildě k dispozici dva fotopointy

9. prosinec 2014

Správa národního parku Šumava letos demontovala všechny fotopointy na svém území. Byly to dřevěné tabule se stříškou opatřené kamerou, která zájemce vyfotila u zajímavých dominant a snímek si pak lidé mohli vyzvednout na webu. Fotopointy neměly stavební povolení nebo stály na cizích pozemcích a až park vyřídí potřebné dokumenty, vrátí je prý zpět. Kvilda ale nečekala a pořídila si fotopoint vlastní.

Starosta Václav Vostradovský dodává, že o fotografování byl mezi turisty opravdu zájem: "Je to fotopoint, který pracuje na bázi toho, který známe z projektu Správy národního parku. Tím, že byl o fotopointy velký zájem, tak jsme se domluvili s místním provozovatelem lyžařského areálu a místo je vybráno tak, aby v rámci sjezdového lyžování se lidé mohli vyfotit přímo na sjezdovce."

A jak se vyfotit?

„Musíte přistoupit k fotopointu, bylo by dobře si přečíst návod, pak umístit sebe nebo celou skupinu na místo, které je označené v terénu (oranžové kolečko nasprejované na louce), pak zmáčkneme a hbitě se přesuneme na místo.", vysvětluje Václav Vostradovský. Na stránkách obce Kvilda si můžete fotografii stáhnout.

„Fotopoint je mobilní, takže my budeme i domlouvat popřípadě jiné místo v rámci letní sezóny a potom, pokud Správa parku vrátí ty své na ta původní místa, tak to bude asi jen doplnění služby.", upřesňuje Václav Vostradovský. A to se také podle mluvčího národního parku Šumava Jana Dvořáka brzy stane, čeká se na stavební povolení: "Myslím, že brzy bude moci starosta usilovat o další rekord pro Kvildu, a to je počet fotopointů na obyvatele, protože v průběhu maximálně pár týdnů se budou fotopointy vracet zpátky a Kvilda bude mít asi dva fotopointy."

Fotopointy by se měli vrátit na svá původní místa, vyjma tří, které stály na cizím pozemku. Ty Správa NP Šumava umístí nedaleko původních stanovišť.

autor: en
Spustit audio