Turisté na Šumavě vstupují na jezerní led. Ohrožují tím své zdraví i život

18. leden 2020 11:45

Někteří turisté na Šumavě v těchto dnech hrubě porušují návštěvní řád. Místo, aby si šumavská jezera a slatinná jezírka prohlíželi z povalových chodníků a vyhlídkových míst, která jsou k tomu určená, vstupují přímo na ledové plochy. Tím nejen, že porušují pravidla, ale navíc riskují i svůj život.

Správa národního parku Šumava to oznámila s tím, že často lidé na led dokonce vodí i svoje děti. Přišlo se na to velice jednoduše. Protože na slatích i jezerech je přece jenom trochu sněhu a lidé tam nechávají stopy. Takovým turistům hrozí pokuta. Horší je ale skutečnost, že led v tomto počasí není nijak pevný a vstup na něj rozhodně není bezpečný.

Jedním z takových míst je třeba turisty oblíbená a hojně navštěvovaná Chalupská slať. Je to největší rašelinné jezírko v republice a právě tam povalový chodník končí vyhlídkovým prostorem. Ale je dobře vidět, že někteří zdolali zábradlí a vydali se dál do slati, mimo jiné směrem k bříze, která roste na maličkém ostrůvku. Stopy se podle mluvčího Národního parku Jana Dvořáka objevovaly i na jiných plochách, včetně ledovcových jezer.

V ohrožení jsou lidé i zvířata

„Všude tam je upozornění, že je na ty plochy vstup zakázán. Předpokládáme, že tam lidí vstupují, když jsou tam sami. A pak je to nebezpečí zranění nebo i smrti o to větší,“ řekl Jan Dvořák.

Správci parku vyzvali na sociálních sítích návštěvníky, aby chodili po značených stezkách, neporušovali pravidla a hlavně byli ohleduplní. Připomněli totiž i to, že i když člověk žádná zvířata při svých toulkách Šumavou nevidí, tak tam samozřejmě jsou. Například na zmíněné Chalupské slati je podle Jana Dvořáka tetřívek obecný, který je velmi citlivý na vyrušení. V tomto období potřebují živočichové klid, už jenom proto, aby zimu vůbec přežili.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio