Turisté se po covidu do Plzně vrátili. Polovina z nich jsou Češi

31. srpen 2022 14:40, aktualizováno

Do Plzně si opět po covidu nacházejí cestu návštěvníci z tuzemska i ze zahraničí. V návaznosti na roky pandemie převládají individuální návštěvníci oproti organizovaným zájezdům. Nejvíce lidé navštívili plzeňskou zoo, plzeňský pivovar, katedrálu sv. Bartoloměje nebo znovu otevřenou Velkou synagogu.

Hlavní část letošní turistické sezony je u konce. Provozovatelé rekreačních zařízení a památek v Plzni se shodují, že turistický ruch je opět na vzestupu. „Lidé mají velkou chuť cestovat a do Plzně si opět našli cestu jednotlivci i skupiny návštěvníků,“ sdělila mluvčí městské organizace Plzeň – Turismus Petra Vomelová. Oproti předcovidovému období ale převažují návštěvníci domácí.

Čtyřikrát více návštěvníků než v loni

V období od dubna do června přicestovalo čtyřikrát více návštěvníků než v předchozím roce. Jednalo se o 73 tisíc turistů, z toho více než polovinu (41 tisíc) tvoří Češi. Zahraniční návštěvníci se pomalu vrací. Jde hlavně o turisty ze sousedních zemí – z Německa (16 tisíc návštěvníků), Slovenska (3 tisíce). Turisté z Asie nebo Spojených států se letos nevrátili.

Organizované zájezdy, které dříve památky navštěvovaly, už v takovém počtu nejezdí. Převládají individuální návštěvníci. „To souvisí s celkovým trendem, který v cestovním ruchu pozorujeme v návaznosti na covidové roky,“ uvedla Petra Vomelová. Lidé svou dovolenou i účast na akcích nyní plánují s daleko menším předstihem.

Nejoblíbenějším turistickým cílem v Plzni je Zoologická a botanická zahrada města Plzně, pivovar Plzeňský Prazdroj a znovu otevřená Velká synagoga. Organizované skupiny navštěvují převážně prohlídky Loosových interiérů a katedrály sv. Bartoloměje. Velkým lákadlem na podzimní měsíce by měla být Semlerova rezidence, která se otevře 23. září.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio