Turistická chata na Prašivé slaví sto let. Pod vedením nových chatařů se znovu probudila k životu

17. únor 2021

Už téměř čtyři století míří poutníci na vrchol Malé Prašivé v Beskydech k dřevěnému kostelu svatého Antonína Paduánského. A přesně sto let se mohou při nepřízni počasí skrýt a občerstvit v turistické chatě. Protože je snadno přístupná a je z ní krásný výhled do okolí, patří Prašivá k nejnavštěvovanějším kopcům v Beskydech.

Dobrou pověst místa udržuje také současný chatař na Prašivé Martin Stiller, pod jehož vedením se chátrající chata probudila k životu a stále kolem ní přibývají nová turistická lákadla.

Současný chatař a zároveň hybatel oprav turistické chaty Martin Stiller s knihou o Prašivé. Z jejího prodeje bude nadále financována obnova chaty

Původně se lidé chodili na beskydský kopec pomodlit do dřevěného kostelíku, který byl po svém postavení v roce 1640 původně zasvěcen svatému Ignáci z Loyoly. O pár let později se po přesvěcení stal jeho patronem svatý Antonín Paduánský. Tradičně k němu přicházejí procesí poutníků vždy v polovině června.

Kromě poutí se na Prašivé konala od roku 1891 také shromáždění, tak zvané „Tábory lidu“. Na tyto akce podle historických pramenů přicházelo až osm tisíc lidí. Takový počet poutníků už vyžadoval pořádné zázemí. A protože byl začátek 20. století a mezi sebou se předháněly německý a český turistický spolek, museli si Češi pospíšit.

Pozemek pro zamýšlenou chatu se podařilo koupit už v roce 1912, plány na výstavbu však zhatila válka. A tak na Prašivé stojí chata až od roku 1921. S její stavbou se začalo 11. dubna a do užívání byla předána už 2. října téhož roku. Cena stavby je známa dodnes, 273 300 korun.

Chatu na Prašivé hlídá vycpaný medvěd

Každý, kdo na Prašivou přijde, pozdraví se ze všeho nejdřív s jejím symbolem a maskotem. Vycpaným medvědem, který stráží hlavní vchod. Koluje o něm celá řada historek, ale pravda je taková, že byl zastřelen na Slovensku. Pak nějakou dobu coby vycpanina pobýval ve Frýdku-Místku a v 60. letech minulého století jej na chatu přivezli tehdejší chataři.

Za kostelem najdete rozletovou loučku pro paraglidisty. Na této houpačce si můžete připadat jako jeden z nich

Po dlouhých desetiletích užívání však chata ztratila svůj lesk. Ale když se v roce 2015 stali chataři dva nadšenci, Martin Stiller a Michal Hase, začala se psát její nová etapa. Za pomoci mnoha dobrovolníků, veřejných sbírek a hlavně neutuchajícího nadšení se začala měnit před očima. A plán se podařil. Chatu vzkřísili zpátky k životu. A to nejen nutnými opravami, ale také pořádáním nejrůznějších akcí. Přednášek, promítání a setkávání lidí.

Turisté na Prašivou míří v každé roční době, bez ohledu na počasí a nucené uzavření chaty z důvodu vládních nařízení. Výdejní okénko je pro ně připraveno a medvěd trpělivě čeká schovaný ve Valečkově sále na to, až se opět se starými známými i nově příchozími pozdraví na svém obvyklém místě.

Spustit audio