Turistická hra na Domažlicku letos připomene 75. výročí konce druhé světové války

1. červenec 2020 09:00

Oživit cestovní ruch na Domažlicku má pomoct turistická hra nazvaná Český les s mobilem v kapse. Koná se už několik let po sobě a pokaždé na jiné téma. Letos připomíná 75. výročí od konce druhé světové války. Hra začíná právě dnes.

Zájemci mají na výběr 65 zajímavostí a cílů. Mezi ně patří například pamětní deska Matta Konopa, který se jako potomek Chodů podílel na osvobozování Domažlic, Židovská synagoga ve Kdyni, Pamětní deska „Operace kovboj“ na zdi fary v Hostouni nebo pracovní tábor pro totálně nasazené ženy z protektorátu v Holýšově.

Další zajímavosti vyjmenovala za organizátory Jana Jankovcová: „Zmínit mohu například Postřekov, kde je příběh Evy Erbenové, které se jako malé holčičce podařilo uniknout z pochodu smrti, zachránili ji manželé Jahnovi z Postřekova. Dalším místem je například Kirkhamův pomníček u obce Újezd. Byl to vlastně poslední americký letec, který u nás zahynul na sklonku 2. světové války - 30. dubna 1945.“

Český les s mobilem v kapse oživí desítky příběhů

Ten kdo se chce hry Český les s mobilem v kapse zúčastnit, musí se nejprve zaregistrovat na webové stránce organizátora hry Svazek obcí Domažlicko. Potom už jen při návštěvě jednotlivých cílů načte do mobilního telefonu QR kód, který je umístěn na informačních panelech nebo cedulích. „Po načtení QR kódu si mohou hráči pročíst jednotlivé příběhy, někde jsou i odkazy, kde najdou nejen příběhy a zajímavosti, ale pokud se to týká pamětníků, tak i videozáznamy z různých rozhovorů s nimi,“ doplnila Jana Jankovcová.

Turistická hra z Domažlicka bude přístupná do konce října. Pokud lidé navštíví aspoň 15 míst ze seznamu, získají drobnou odměnu.

Bližší informace včetně seznamu všech lokalit a pravidel najdou zájemci na svazekdomazlicko.cz/turistika/turisticka-hra/

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio