Turistická sezóna se blíží, na Kozlu finišují třeba s obnovou vodních ploch

20. březen 2023 17:39, aktualizováno

Památky vstoupí už za dva týdny do nové sezony. Uklízečky, zahradníci a řemeslníci na zámku Kozel na Plzeňsku finišují s přípravami. Před dokončením je například obnova vodních ploch v parku.

Ve správě zámku jsou čtyři rybníčky a právě jejich úpravy představují ten největší úkol před letošní turistickou sezónou. „Loni nás po několika suchých letech překvapilo období přívalových dešťů a potok, který rybníčky protéká, s sebou přinesl velké množství materiálu. Ten je teď třeba odtěžit. Musíme také zpevnit některé hráze, jež byly přívalovými dešti lehce poškozeny,“ vysvětluje kastelán Jan Polívka.

Zahradníci pracují na revitalizaci strání, kde vyřezali staré stromy a náletové dřeviny a přichystali další výsadbu. V zámeckém skleníku se pak připravují letničkové výsadby. Kozel má také v plánu kompletní rekonstrukci zámeckého divadla. Aktuálně se provádí měření mikroklimatu, aby byly zvoleny správné postupy při ošetření dřevěných materiálů.

K přípravám na sezónu patří také úklid zámeckého interiéru. „Z většiny už máme hotovo, finišovat budeme mytím oken, je jich zde okolo stovky,“ říká správkyně depozitáře Věra Polanová.

Návštěvnická sezóna začne v sobotu 1. dubna. Kromě zámeckého parku a interiérů si lidé mohou prohlédnout i novou výstavu věnovanou Rudolfu II.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio