Turistka na Šumavě vyfotila tři losy najednou

4. říjen 2012

Tři losy najednou se podařilo vyfotografovat na Šumavě turistce ze středních Čech. Podle zoologů a lesníků z šumavského Národního parku je takový snímek raritou. Losí stádo čítající zhruba 15 kusů je velmi plaché a málo k vidění. Unikátní snímek bude zařazen do parkové kartotéky.

Alena Raftlová se jela z Nové Pece na Lipno se známými podívat na Stezku korunami stromů. Těsně za Horní Planou se jí z okénka jedoucího automobilu a přímo u silnice naskytlo neobvyklé představení. Po louce běželi tři losi.

„Nikdo ze spolucestujících samozřejmě nevěřil a nechtěli mi zastavit, nakonec se to povedlo a já je vyfotila,“ popisuje. „Losi běželi přes louku, asi 150 až 200 metrů od silnice a pak zaběhli do lesa. Bylo to nádherné. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi poštěstí něco takového uvidět,“ líčí nevšední několikasekundový zážitek Alena Raftlová z Libčice nad Vltavou ve středních Čechách.

Podle lesníků Správy Národního parku Šumava měla autorka snímků neobvyklé štěstí. „Vyfotit jednoho losa to je veliká vzácnost. Fotka třech losů, to už je jedinečná rarita,“ popisuje Adam Jirsa, zaměstnanec Správy NP a CHKO Šumava, který má péči o jelenovitou zvěř na Šumavě na starost.

Los evropský (Alces alces) žije na Šumavě zhruba od 70. let minulého století. „Žije v jihočeské části Šumavy mezi Lipnem a rakouskou hranicí. Tam turistů ani stálých obyvatel mnoho není. Navíc tam má velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu louží jako hlavní zdroj potravy,“ uvádí Josef Majer, referent CHKO Šumava v Horní Plané, kde se losi nejčastěji vyskytují.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio