Tvrz v Bernarticích je díky postupné rekonstrukci opět celoročně obyvatelná

4. květen 2021

Rodině současného majitele tvrze v Bernarticích Jakuba Šejby patřila tvrz již od 40. let 20. století. Její historie sahá ale mnohem dál, a to do 14. století. Jakub Šejba se v posledních letech věnuje opravě stavby.

„Začali jsme tím, že opravíme střechu, což se vloni podařilo dokončit, takže teď vymýšlíme, co s tím dál. Pravděpodobně dojde na nějaké práce v interiéru, budeme měnit veškerá okna, protože ta okna tady buď úplně chybí, nebo jsou zničená. Budeme je měnit podle vzoru, co tady máme, což jsou poslední dva zachované kousky,“ uvedl majitel tvrze.

I přes některá chybějící okna je už zase možné na tvrzi celoročně přebývat. „Za posledních 10 let, co to intenzivně dávám dohromady, jsme do místností, které jsme dříve využívali jen na chalupaření, umístili ústřední topení, takže tady můžeme bydlet celý rok,“ řekl majitel.

Oficiální odpověď na otázku, zda je turistům umožněn vstup do tvrze, je záporná. Jakub Šejba však přiznává, že jelikož kolem areálu vede cyklostezka, mají zejména v letních měsících přede dveřmi turisty téměř každý den, a pokud mají zájem nahlédnout dovnitř, majitel je obvykle provede a zodpoví případné otázky.

Kostel sv. Petra a Pavla

Majitel tvrze zná dobře historii místa a uvádí, že historie vsi jako takové se začíná psát ve 2. polovině 12. století. Sídlo v Bernarticích je zmiňováno až o 200 let později roku 1356, doslovně pak až v roce 1413. Tvrz je čtyřkřídlý objekt s malým nádvořím uprostřed. Dříve se zde nacházely ještě dvě pavlače, které sloužily pro přístup do horního patra. V dobách, kdy místo sloužilo jako sídlo vrchnosti, byla obývána obě patra tvrze, v 18. století však byla stavba přestavěna na sýpku. Z toho důvodu najdeme dnes v patře úzká sýpková okna.

A jak se tady současnému majiteli žije? „Mně se tady bydlí dobře. Občas, když někdo přijede na návštěvu, tak se ptá, jestli se nebojím jít přes půl sklepa a půl budovy o půlnoci přiložit do kotle. Nebojím se, zvykl jsem si. Asi je to tím, že sem jezdím od malička, od narození, takže já mám tu budovu hrozně rád a je to pro mě v podstatě domov,“ řekl Jakub Šejba.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio